Άνοδος 26,5% στη ζήτηση καταλυμάτων μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας. Ρεκόρ αφίξεων και εισπράξεων στον τουρισμό φέτος

Άνοδος 26,5% στη ζήτηση καταλυμάτων μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας

Άνοδος 26,5% στη ζήτηση καταλυμάτων μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας

 

Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις έχει μπει πλέον στο ορόσημο των 20 δισ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας τις προσδοκίες για μία ακόμη χρονιά-ρεκόρ, κόντρα στο ασταθές περιβάλλον του πληθωρισμού, της ακρίβειας και της πανδημίας.

Ενδεικτικά είναι και τα επίσημα στοιχεία από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών που δείχνουν μια θερμή εκκίνηση της τουριστικής περιόδου με 2,4 εκατ. επιβάτες να διακινούνται από το Ελ.Βενιζέλος μόνο τον Ιούνιο, δηλαδή αύξηση 122% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021 και μόλις 6% κάτω από τα επίπεδα του 2019.
Η επιβατική κίνηση κλιμακώνεται τον Ιούλιο, με Αμερικανούς και Βρετανούς να πρωταγωνιστούν στη ζήτηση αναπληρώνοντας το κενό άλλων εθνικοτήτων, όπως για παράδειγμα Κινέζων και Ρώσων, που σε μεγάλο βαθμό απουσιάζουν, οι μεν λόγω ταξιδιωτικών περιορισμών στη χώρα τους και οι δε λόγω των κυρώσεων της Δύσης στη Ρωσία.

Σύμφωνα με στοιχεία που περιλαμβάνονται στο Recovery tracker του ΙΝΣΕΤΕ, μόνο την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου οι θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις ανέρχονται σε 973 χιλιάδες, το υψηλότερο νούμερο από την αρχή της φετινής σεζόν.

Δείτε επίσης:  Φυλακή για ηλεκτρονική πειρατεία

Στις βασικές αγορές από το εξωτερικό  προηγούνται το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Ελβετία και  η Αυστρία.  Ακολουθούν το Βέλγιο, το Ισραήλ, η Πολωνία, η Κύπρος και η αγορά των ΗΠΑ.

Στα αεροδρόμια με την μεγαλύτερη κίνηση, μετά την Αθήνα, έπονται το Ηράκλειο, η Ρόδος, η Κέρκυρα, η Θεσσαλονίκη, η Κως, τα Χανιά, η Σαντορίνη και η Μύκονος.

Άνοδος 26,5% στη ζήτηση καταλυμάτων μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας

Πρωταθλήτρια στη ζήτηση καταλυμάτων που ενοικιάζονται μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας τύπου Airbnb αναδεικνύεται η Ελλάδα για το γ’ τρίμηνο του 2022, καταγράφοντας άνοδο σε ποσοστό 26,5% έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εξειδικευμένης εταιρείας AirDNA, (euro2dayΕύα Δ. Οικονομάκη) η χώρα μας σημειώνει το διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου τη μεγαλύτερη αύξηση σε επίπεδο ζήτησης πανευρωπαϊκά, με τη Γερμανία να ακολουθεί με αύξηση 26,4% και την Αυστρία και τη Γαλλία να έπονται στο συν 17,5% και στο συν 14,5%.

Η ζήτηση σε πανευρωπαϊκό επίπεδο βάσει των στοιχείων της AirDNA φαίνεται ότι έχει επιστρέψει στα προ πανδημίας νούμερα, γεγονός που αποτυπώνεται στην αύξηση σε ποσοστό 7,2% που καταγράφηκε ως προς τον αριθμό διανυκτερεύσεων για το α’ εξάμηνο του έτους σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Αντίστοιχη άνοδος κατά 67,5% σημειώθηκε συγκριτικά με το 2021.

Δείτε επίσης:  Προειδοποίηση ΠΟΥ: Αποφύγετε το αλάτι – Νέες συστάσεις για την περιεκτικότητα νατρίου στα τρόφιμα

Μόνο για τον Ιούνιο, τα καταλύματα βραχυχρόνιων μισθώσεων, διατηρώντας τη θετική δυναμική τους, κατέγραψαν 3,2% περισσότερες διανυκτερεύσεις σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019 (+52,9% έναντι 2021), με την Ελλάδα να συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τις 20 ευρωπαϊκές χώρες που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη αύξηση.

Συγκεκριμένα, σε επίπεδο διανυκτερεύσεων, η χώρα μας σημείωσε τον Ιούνιο άνοδο σε ποσοστό 27,2% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2019. Σε αντίστοιχα επίπεδα διαμορφώθηκε ο αριθμός των διανυκτερεύσεων στην Τουρκία (26,1%) και ακολούθησε η Γαλλία στο 17,5%.

Αύξηση και στα ποσοστά πληρότητας

Ως προς την πληρότητα, σημειώθηκε ανομοιογένεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι ενδεικτικό ότι σε σχέση με το 2019, 11 χώρες παρουσίασαν χαμηλότερα ποσοστά πληρότητας τον Ιούνιο του 2022. Στην κορυφή, ωστόσο, βρέθηκε η Ιταλία με αύξηση 12,9% έναντι του 2019, με την Πορτογαλία να έπεται με πληρότητα στο συν 12,2% συγκριτικά με τον Ιούνιο του 2019, καθώς η προσφορά παρέμεινε μειωμένη κατά 16,2%. Η Ελλάδα σημείωσε την τρίτη υψηλότερη αύξηση πληρότητας (+8,4%), με τη ζήτηση να αυξάνεται αντίστοιχα κατά 27,2% σε σχέση με το 2019 και την προσφορά να κινείται ανοδικά κατά 5,1%.

Δείτε επίσης:  Πως θα λειτουργήσει η εστίαση από τις 3 Μαίου – Αποστάσεις, τεστ, απολυμάνσεις και 6 άτομα ανά τραπέζι

Με αύξηση σε ποσοστό μόλις 1,3% σε σχέση με το 2021 διαμορφώθηκε την ίδια στιγμή η μέση ημερήσια τιμή, με την Ελλάδα, ωστόσο, να βρίσκεται στο μείον 1,1% για το γ’ τρίμηνο του 2022 συγκριτικά με πέρυσι. Η Φινλανδία σημείωσε τη μεγαλύτερη μείωση (-24,2%), ακολουθούμενη από το Βέλγιο (-10,5%) και την Ιρλανδία (-8,1%). Στον αντίποδα, η Δανία καταγράφει άνοδο 14,9%, με την Πολωνία (9,5%) και τη Γερμανία (8,1%) να «σημειώνουν επίσης αξιοσημείωτα βήματα προόδου».

The post Άνοδος 26,5% στη ζήτηση καταλυμάτων μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας. Ρεκόρ αφίξεων και εισπράξεων στον τουρισμό φέτος appeared first on economico.gr | Ειδήσεις | Νέα | Επικαιρότητα.