Γνωστοί Έλληνες και οι προβληματικές σχέσεις με τους πατεράδες τους

Η σχέση πατέρα – γιου έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως μία σχέση… «κόλαση και παράδεισος μαζί». Κι αν ακούγεται υπερβολικό, είναι μάλλον ο καλύτερος τρόπος για να περιγραφτεί μία σχέση σημαντική για ένα παιδί και δη για έναν γιο. Για μία σχέση που μπορεί να περάσει από σαράντα κύματα και είτε θα τσακιστεί είτε θα βγει αλώβητη.

Η σχέση πατέρα – γιου είναι καθοριστική για τη μετέπειτα πορεία του παιδιού, σημαντική για την ομαλή ανάπτυξή του, για την ολοκλήρωση του χαρακτήρα του. Τι γίνεται, όμως, όταν ο πατέρας είναι απών; Και δε μιλάμε λόγω θανάτου, αλλά για τις περιπτώσεις εκείνες που είτε έχει φύγει από την οικογένεια κόβοντας κάθε δεσμό ή επαφή. Είτε για την περίπτωση εκείνη που είναι στην οικογένεια, αλλά η σχέση με τον γιο είναι δύσκολη.

Πατέρας – αυταρχικός, πατέρας – απαιτητικός, πατέρας – που δεν κατανοεί, πατέρας – αδιάφορος, πατέρας – απών, πατέρας – βίαιος. Πολλά είναι τα αρνητικά μοντέλα πατρότητας που μπορεί να συναντήσει κανείς. Και κάπως έτσι βίωσαν και αρκετοί γνωστοί Έλληνες τη δική τους προβληματική σχέση με τους δικούς τους πατεράδες, όπως οι ίδιοι έχουν εξομολογηθεί δημοσίως.

Γεράσιμος Σκιαδαρέσης

Πατέρας τριών παιδιών με τα οποία έχει εξαιρετική σχέση και είναι πολύ κοντά, ο ηθοποιός δεν είχε την τύχη να απολαμβάνει ανάλογες στιγμές με τον δικό του πατέρα. Η ιστορία του Γεράσιμου Σκιαδαρέση είναι συγκινητική και την έχει εξομολογηθεί ο ίδιος.

Οι γονείς του χώρισαν πολύ νωρίς και ο ηθοποιός έκανε να δει τον πατέρα του 40 ολόκληρα χρόνια!

«Τον πατέρα μου τον έβλεπα μέχρι τα 10 μου χρόνια και μετά τον ξαναείδα στα 50. Στο μεταξύ τηλεφωνηθήκαμε 3-4 φορές. Ούτε εγώ ήθελα, ούτε εκείνος. Δεν είχαμε καλές σχέσεις. Δεν είχα θυμό, μού πέρασε πολύ γρήγορα ο θυμός. Δεν μου έλειπε, ίσως επειδή δεν το είχα ποτέ. Ζούσε στην Πάτρα… Τα τελευταία χρόνια αποκτήσαμε μία υποτυπώδη σχέση γιατί έβλεπα την ανάγκη του να επικοινωνήσει» είχε εξομολογηθεί για τον πατέρα του, ο οποίος έχει φύγει από τη ζωή.

Δείτε επίσης:  Μαρίνα Πατούλη: Ποτέ δεν θα γίνει επανασύνδεση με τον Γιώργο

Μάλιστα, όπως έχει εξηγεί, στις συναντήσεις τους υπήρχε πάντα μία σχετική αμηχανία, καθώς δεν ήξερε πώς να διαχειριστεί την όλη κατάσταση. «Με δυσκολία μου έβγαινε και η λέξη “πατέρας”», είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του.

Γιώργος Θεοφάνους

Πριν καιρό, ο γνωστός συνθέτης ήταν καλεσμένος του Νίκου Χατζηνικολάου στο «Ενώπιος Ενωπίω» κι εκεί σε μία από τις σπάνιες φορές, μίλησε για την δύσκολη σχέση που είχε με τον πατέρα του, τον «δράκο», όπως είχε πει χαρακτηριστικά.

«Ο πατέρας μου δεν ήθελε να γίνω μουσικός… Πολλές φορές σκέφτομαι τον πατέρα μου, τον οποίο είχα σε γηροκομείο τα τελευταία πέντε χρόνια, σκέφτομαι αυτός ο “δράκος” που με μεγάλωσε, δεν πέρασα καθόλου καλά μαζί του… τα τελευταία 5 χρόνια ήταν σαν μωρό, πήγαινα στο γηροκομείο και τον άλλαζα», είπε αρχικά.

Για να συνεχίσει: «Πήγα στην Αμερική με υποτροφία, ο μπαμπάς μου δεν ήθελε να σπουδάσω μουσική… τα πολιτικά της Κύπρου τα ξέρεις… ο μπαμπάς μου ανήκε στο λαϊκό κόμμα, στο ΑΚΕΛ, ήταν έτσι… παρ’ ότι η μαμά μου ήταν αγωνίστρια της ΕΟΚΑ, είχαν κόντρα στο σπίτι είχε και τα δύο και τη μία πλευρά και την άλλη… εγώ είμαι κάπου στο κέντρο… ο πατέρας μου παρ’ ότι πήρε μέρος στην αρχή στην επανάσταση… έμενε στο σπίτι του Γρηγόρη Αυξεντίου, τον μεγάλωσε η μητέρα του… ήταν πολύ έξυπνος άνθρωπος ο μπαμπάς μου… τον θαύμαζα… η μητέρα του ήρωα η κυρία Αντωνού, την ημέρα που αναγνώρισαν το πτώμα του Αυξεντίου του διάβασε έναν επικήδειο, τον οποίο αργότερα τον έδωσαν στον πατέρα μου και αυτός έφτασε στα χέρι μου, τον οποίο μελοποίησα και το είπε η Μαρινέλλα».

Δείτε επίσης:  Καλό Μεσημεράκι: Ο Νίκος Μουτσινάς μας υποδέχεται στο τηλεοπτικό event της χρονιάς - Δείτε το trailer

Και συμπλήρωσε: «Όταν πήρα την υποτροφία για την Αμερική, πήγα στον πατέρα μου… ήμουν μαθητής του 20, ο πατέρας μου, μου είπε: τον άλλον μήνα φεύγεις για τη Μόσχα… γιατρός, τα κανόνισα με το κόμμα και του είπα: τον άλλον μήνα φεύγω για την Αμερική για μουσικός και τα κανόνισα όλα μόνος μου… Δεν μου μίλησε για αρκετά χρόνια…».

Αναστάσιος Ράμμος

Δυστυχώς, υπάρχει και ο πατέρας ο βίαιος. Εκείνος, που χτυπάει το παιδί, που ξεσπάει πάνω του που κακοποίει την οικογένειά του σωματικά και ψυχικά. Με έναν τέτοιο πατέρα μεγάλωσε ο Αναστάσιος Ράμμος. Ο γνωστός τραγουδιστής είχε εξομολογηθεί κάποια στιγμή στο «The 2night show» τη δική του οικογενειακή ιστορία, προκαλώντας αίσθηση.

«Είχα δει βία. Ο μπαμπάς μου έπινε και γινόντουσαν κάποια σκηνικά στο σπίτι, όπως μπορεί να γίνονται σε όλα τα σπίτια, αλλά δυστυχώς τα παιδιά δεν το λένε σήμερα και καλό θα ήταν να το λένε. O πατέρας μου προσπάθησε να αλλάξει αλλά μετά από ένα σημείο δεν μπορούσε να είναι μαζί του η μητέρα μου, και πολύ καλά έκανε, είμαι πολύ ευτυχισμένος που το τελείωσαν. Δεν έχω καμία σχέση με τον μπαμπά μου τώρα, μόνο καλό μου κάνει γιατί γράφω ωραία τραγούδια, έχω βγάλει όλη μου την ψυχή στη μουσική», είχε αναφέρει.

«Ξέρω πού είναι ο πατέρας μου σήμερα, αλλά μερικές φορές δεν χρειάζεται να συνεχίζεις κάποια πράγματα και να προσπαθείς. Τον έχω συγχωρέσει αλλά δεν θέλω άλλη συνέχεια. Αν μάθω ότι δεν είναι πια στη ζωή, μέσα μου νιώθω ότι του τα έχω πει όλα. Δεν ξέρω πώς θα αντιμετώπιζα αυτή την κατάσταση. Ίσως δεν έχω τη δύναμη, ίσως βολεύομαι ότι είναι κάπου. Είχα σκεφτεί να πάω στην αστυνομία, να τον καταγγείλω αλλά ήμουν ατίθασο παιδί και έφευγα συνήθως από το σπίτι. Έμενα τρεις μέρες εκτός σπιτιού και με έψαχναν όλοι. Έχω μείνει και στο δρόμο», είχε εξομολογηθεί σε εκείνη τη συνέντευξη, προκαλώντας συγκίνηση.

Δείτε επίσης:  Σπύρος Μπιμπίλας: Καταφεύγει σε νομικούς συμβούλους για το «Μπίμπιλα» του Κούγια

Χρήστος Βασιλόπουλος

Ο γνωστός ηθοποιός αρκετές φορές έχει αναφερθεί στην ιστορία της οικογένειάς του και στον πατέρα του, ο οποίος – όπως έχει αποκαλύψει ο Χρήστος Βασιλόπουλος – ήταν άνθρωπος του υποκόσμου που μπαινόβγαινε στις φυλακές. Ο ηθοποιός μεγάλωσε με την μητέρα του και τον πατριό του και όπως έχει πει, κάθε φορά που συναντούσε τον πατέρα του ερχόταν αντιμέτωπος με έναν εφιαλτικό κόσμο.

O πατέρας του ζούσε κάνοντας κλοπές και παρανομίες και όταν βρισκόταν έξω από τη φυλακή, έμενε με την οικογένειά του. Ο ηθοποιός κατάλαβε τι πραγματικά συμβαίνει με τον πατέρα του και τη ζωή που έκανε, στην εφηβεία του και όπως έχει εξομολογηθεί, ένωσε τον κόσμο του να γκρεμίζεται.

Δεν είχαν ιδιαίτερες σχέσεις και τον έβλεπε τις φορές που ήταν εκτός φυλακής. Εκεί, μάλιστα πέθανε μετά από σοβαρά προβλήματα υγείας.

Ο Χρήστος Βασιλόπουλος είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του για τον πατέρα του: «Εκείνος μου έδωσε το παράδειγμα για το τι δεν πρέπει να γίνω στη ζωή μου. Ήταν το τέλειο παράδειγμα προς αποφυγήν. Αισθανόμουν θυμό, γιατί δεν ήταν μαζί μου…».

Πηγή