Εγκεφαλικό: Αυξημένος ο κίνδυνος για τους ανθρώπους με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή

Οι άνθρωποι με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (ΙΨΔ-OCD) έχουν υπετριπλάσια πιθανότητα να πάθουν εγκεφαλικό ισχαιμικού τύπου αργότερα στη ζωή τους, σε σχέση με όσους δεν έχουν τέτοιο πρόβλημα, σύμφωνα με μια νέα ταϊβανέζικη επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια ψυχιατρικής Για-Μέι Μπάι του Κολλεγίου Ιατρικής του Εθνικού Πανεπιστημίου Γιανγκ Μινγκ Τσιάο Τουνγκ και του Γενικού Νοσοκομείου Βετεράνων στην Ταϊπέι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό για εγκεφαλικά «Stroke», ανέλυσαν στοιχεία για 28.064 ενήλικες με ΙΨΔ και άλλους τόσους χωρίς ΙΨΔ (ομάδα ελέγχου). Η μέση ηλικία διάγνωσης της ΙΨΔ ήταν τα 37 έτη. Η μελέτη συνέκρινε τον κίνδυνο εγκεφαλικού στις δύο ομάδες σε βάθος δεκαετίας.

Δείτε επίσης:  Ισπανία: Θετική πρόταση η άρση των πατεντών για τα εμβόλια

Διαπιστώθηκε ότι οι άνθρωποι με ΙΨΔ είχαν τουλάχιστον τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο ισχαιμικού εγκεφαλικού, με τον κίνδυνο να είναι μεγαλύτερος σε εκείνους άνω των 60 ετών. Αντίθετα η ΙΨΔ δεν αυξάνει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό αιμορραγικού τύπου. Επίσης οι φαρμακευτικές θεραπείες για την ΙΨΔ δεν φάνηκε να αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού.

«Τα ευρήματα της μελέτης θα πρέπει να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους με ΙΨΔ να ακολουθούν ένα υγιεινό τρόπο ζωής, κόβοντας το κάπνισμα, κάνοντας τακτικά σωματική άσκηση και διατηρώντας φυσιολογικό σωματικό βάρος, έτσι ώστε να αποφύγουν άλλους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό», τόνισε η δρ Μπάι.

Σε παγκόσμιο επίπεδο τα εγκεφαλικά είναι η δεύτερη κυριότερη αιτία θανάτου μετά την καρδιακή νόσο. Τα ισχαιμικά εγκεφαλικά συμβαίνουν, όταν κάποιος θρόμβος εμποδίζει την κυκλοφορία του αίματος και του οξυγόνου στον εγκέφαλο. Πιο σπάνια είναι τα αιμορραγικά εγκεφαλικά λόγω ρήξης κάποιου αιμοφόρου αγγείου του εγκεφάλου.

Δείτε επίσης:  Θοδωρής Αθερίδης: Δύσκολες ώρες για τον ηθοποιό

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr

Source link