ΕΟΔΥ: Πιθανό ένα νέο κύμα το φθινόπωρο. Ο ρόλος της μετάλλαξης «Κένταυρος», οι καθησυχαστικές ενδείξεις και οι φόβοι

κοροναϊός "Κένταυρος"

κοροναϊός "Κένταυρος"

Δεν αποκλείεται να υπάρξει ένα νέο κύμα της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα μας κατά το φθινόπωρο και τον χειμώνα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο οποίος πάντως καθησυχάζει για μια ενδεχόμενη επικράτηση της μετάλλαξης «Κένταυρος».

Οι παράμετροι που κάνουν τον ιό πιο μολυσματικό

Αρχικά, ο ΕΟΔΥ εξηγεί σε ανακοίνωσή του ότι η εξέλιξη της πορείας του κοροναϊού εξαρτάται από την ισορροπία μεταξύ της μολυσματικότητας του ιού και της ανοσίας στην κοινότητα.

Οι παράμετροι που αυξάνουν τη μολυσματικότητα του ιού είναι:

  • κλιματολογικοί παράμετροι (π.χ. κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και του χειμώνα η μολυσματικότητα του κοροναϊού αυξάνεται σημαντικά λόγω του ότι περνάμε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε εσωτερικούς χώρους),
  • από την ανάδυση νέων μεταλλαγμένων στελεχών του ιού που μπορεί να αυξάνουν τη μολυσματικότητά του ή τη δυνατότητα ανοσιακής διαφυγής, τη δυνατότητα του ιού, δηλαδή, να μολύνει άτομα με ανοσία,
  • άλλες ιδιότητες όπως, για παράδειγμα, το αν ο ιός προσβάλλει το ανώτερο αναπνευστικό, και συνεπώς μεταδίδεται πιο εύκολα, κ.λ.π.
Δείτε επίσης:  Κοροναϊός: 1.428 νέα κρούσματα και 51 θάνατοι. Στο Λεκανοπέδιο τα μισά κρούσματα. Ο χάρτης διασποράς

Παράλληλα, η ανοσία στον πληθυσμό εξαρτάται από το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης, τη χρονική διάρκεια που έχει μεσολαβήσει από τον εμβολιασμό, το είδος του εμβολίου και τα στελέχη που περιλαμβάνει, καθώς και το αν έχουμε μολυνθεί με τον ιό, το είδος (παραλλαγή, υποπαραλλαγή) του ιού που μας έχει μολύνει και η χρονική διάρκεια που έχει παρέλθει από τη μόλυνση.

Καθησυχάζει ο ΕΟΔΥ για τον «Κένταυρο»

Βάση της εφιστάμενης εμπειρίας, ο ΕΟΔΥ εξηγεί ότι η δυνατότητα κυριαρχίας μιας νέας υποπαραλλαγής ή η πρόκληση ενός νέου κύματος, λόγω μιας νέας υποπαραλλαγής, εξαρτάται από το αν η νέα υποπαραλλαγή έχει σχετικό πλεονέκτημα σε σχέση με την υποπαραλλαγή που κυκλοφορεί στον πληθυσμό.

Δείτε επίσης:  Lockdown: Ποιες αλλαγές εισηγούνται οι επιδημιολόγοι – Παράταση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα – Διατηρείται η απαγόρευση μετακίνησης εκτός δήμου – Ανοίγουν κομμωτήρια και αρχαιολογικοί χώροι

Παρότι η υποπαραλλαγή «Κένταυρος» ΒΑ.2.75 έχει αναδυθεί εδώ και μερικούς μήνες, προς το παρόν παρουσιάζει αυξητική τάση μόνο στην Ινδία και σε καμία άλλη περιοχή.

Συνεπώς, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να κυριαρχήσει έναντι της Όμικρον (ΒΑ.5) και δεν είναι δεδομένο ότι μπορεί να επικρατήσει σε μια χώρα, όπως η δική μας, με μεγάλα ποσοστά Όμικρον.

Απρόβλεπτη η πορεία του κοροναϊού

Συμπερασματικά, ο ΕΟΔΥ καταλήγει ότι ένα επερχόμενο κύμα είναι πολύ πιθανό να συμβεί κατά τη φθινοπωρινή-χειμερινή περίοδο στη χώρα μας για τους λόγους που προαναφέρθηκαν. Παρ’ όλα αυτά, αυτό δεν είναι σίγουρο ότι θα συμβεί λόγω μιας πιθανής κυριαρχίας της υποπαραλλαγής «Κένταυρός».

Επίσης, τα μεγάλα ποσοστά υβριδικής ανοσίας στον πληθυσμό και η μεγάλη ένταση του πρόσφατου κύματος Όμικρον καθιστά απρόβλεπτη την πορεία του κορωνοϊού στο άμεσο μέλλον.

Δείτε επίσης:  «Κένταυρος»: Αυτή είναι η νέα παραλλαγή του κοροναϊού. Εχει ήδη εντοπιστεί σε 10 χώρες. Τί ανησυχεί τους ειδικούς

Από την άλλη σκοπιά, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η προστασία που μας παρέχει το εμβόλιο έναντι σοβαρής νόσου είναι σημαντική και ότι ο κορωνοϊός παρότι συνεχίζει να κυκλοφορεί ανάμεσα μας, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, αναφορικά με τις ιδιότητες του ιού, προκαλεί σε μικρότερα ποσοστά σοβαρή νόσο σε σχέση με το παρελθόν.

Καταληκτικά, η τήρηση των μέτρων προστασίας, ο εμβολιασμός, η έγκαιρη διάγνωση και σε κάθε περίπτωση όχι η καλλιέργεια πανικού αποτελούν τα όπλα μας για την αντιμετώπισή του.

The post ΕΟΔΥ: Πιθανό ένα νέο κύμα το φθινόπωρο. Ο ρόλος της μετάλλαξης «Κένταυρος», οι καθησυχαστικές ενδείξεις και οι φόβοι appeared first on economico.gr | Ειδήσεις | Νέα | Επικαιρότητα.