Ζαββός: Νευραλγικής σημασίας η στρατηγική αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες

Την πεποίθηση πως μετά από τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι πια θωρακισμένο κεφαλαιακά και μετά την συμμετοχή και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών στον Ηρακλή 1 και 2 θα μπορεί πια, να προχωρήσει με αισιοδοξία στο μέλλον, εξέφρασε ο υφυπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, Γιώργος Ζαββός μιλώντας σήμερα στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο υφυπουργός Οικονομικών θέλοντας να αναδείξει τις θετικές προεκτάσεις του Ηρακλή είπε πως μέσα από μηχανισμούς προσφυγής στους επενδυτές τα λιμνάζοντα προβληματικά στοιχεία των τράπεζων μετατρέπονται, σε αναπτυξιακά στοιχεία του ενεργητικού και διευρύνουν τις δυνατότητες επίλυσης των προβληματικών κόκκινων δανείων χωρίς να επιβαρύνουν τον φορολογούμενο.

Δείτε επίσης:  ΕΑΕΕ: Στις 214 ζημιές ανέρχονται οι δηλωθείσες ζημιές από τους σεισμούς στη Θεσσαλία τον Μάρτιο

Αναφερόμενος στην αναθεώρηση του νόμου για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο κ. Ζαββός τόνισε πως με αυτή η κυβέρνηση μεγιστοποιεί τις επενδυτικές επιλογές της και επιδιώκει τις βέλτιστες συνέργειες.

«Με την εισαγωγή του νομοσχεδίου που φέρνει σήμερα η Κυβέρνηση στη Βουλή θέλουμε να ενισχύσουμε την ικανότητα των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων στα οποία συμμετέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να αντιμετωπίσουν με αποτελεσματικότητα τις παθογένειες του παρελθόντος, αλλά ενδεχομένως και όποια νέα προβλήματα ήθελαν παρουσιαστούν λόγω της πρόσφατης κρίσης τόσο στην ποιότητα των στοιχείων του ενεργητικού όσο και στην κεφαλαιακή τους επάρκεια», τόνισε.

Κατά τον ίδιο, σκοπός του νομοσχεδίου είναι να δώσει στο ΤΧΣ τη δυνατότητα να λειτουργήσει ως να ήταν ένας ιδιώτης επενδυτής, που διαχειρίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο που μπορεί την περιουσία του και να μπορεί να ενεργήσει όχι ως μηχανισμός κρατικής ενίσχυσης, αλλά ως ένας ανεξάρτητος φορέας που αξιολογεί τις επενδυτικές ευκαιρίες και ενεργεί ισότιμα με τους άλλους μετόχους προς όφελος της επένδυσής του.

Δείτε επίσης:  Αυτοδιαλύθηκε η ομάδα των Proud Boys στον Καναδά

«Η στρατηγική αποεπένδυσης του ΤΧΣ είναι νευραλγικής σημασίας και με βάση αυτό το νόμο θα μπορεί να εφαρμοστεί με μεγάλη ευελιξία και με διαφορετικούς τρόπους τους οποίους θα συζητήσουμε, είτε δηλαδή μέσω πώλησης των μετοχών σε στρατηγικούς επενδυτές είτε μέσω πώλησης δικαιωμάτων προαίρεσης και τα λοιπά», είπε ο κ. Ζαββός.

Τέλος, αναφερθείς στην κατάργηση της προνομιακής κατάταξης του Ελληνικού Δημοσίου σε περίπτωση εκκαθάρισης τράπεζας ο κ. Ζαββός είπε πως η υπάρχουσα μέχρι τώρα διάταξη ήταν ρύθμιση που είχε απομείνει από το 2010, όταν για το Ταμείο προβλεπόταν ότι θα παρέχει κεφαλαιακή ενίσχυση με τη μορφή των προνομιούχων μετοχών.

Ήδη όμως από το 2011 η διάταξη αυτή άλλαξε και η συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας γίνεται πλέον με κοινές μετοχές. Επομένως, αυτές οι κοινές μετοχές θα έχουν την κατάταξη που προβλέπει ο Κανονισμός 575/2013.

Δείτε επίσης:  Καραγιάννης: Σε τρία χρόνια κάναμε πράξη τον ΒΟΑΚ, ένα όνειρο 10ετιών για την Κρήτη

Source link