ΗΠΑ: Ποια άλλα δικαιώματα «κινδυνεύουν» από το Ανώτατο Δικαστήριο; Εντείνεται η ανησυχία μετά την απαγόρευση των αμβλώσεων

ΗΠΑ: Ποια άλλα δικαιώματα «κινδυνεύουν» από το Ανώτατο Δικαστήριο

ΗΠΑ: Ποια άλλα δικαιώματα «κινδυνεύουν» από το Ανώτατο Δικαστήριο

Ανατρέποντας όσα μέχρι πρότινος ίσχυαν στις ΗΠΑ για το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, τα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου κλείνουν ένα κεφάλαιο και ταυτόχρονα ανοίγουν πολλά άλλα… ενόψει και των ενδιάμεσων εκλογών που αναμένεται να πραγματοποιηθούν στην άλλη άκρη του Ατλαντικού τον προσεχή Νοέμβριο αναδιαμορφώνοντας τις πλειοψηφίες σε Βουλή και Γερουσία.

Η αρχή μιας απότομης στροφής προς τα δεξιά 

«Η απόφαση για τις αμβλώσεις θα μπορούσε να είναι μόνο η αρχή μιας απότομης στροφής προς τα δεξιά σε θέματα που αγγίζουν άμεσα και άλλες προσωπικές επιλογές», γράφει χαρακτηριστικά ο Τσάρλι Σάβατζ στους New York Times, διερωτώμενος εάν πλέον υπάρχει το νομικό έδαφος για την κατάργηση/αμφισβήτηση και άλλων δικαιωμάτων που σχετίζονται για παράδειγμα με την αντισύλληψη, τους γάμους των ομοφυλοφίλων αλλά ακόμη και με τις σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ ομοφυλοφίλων.

As SCOTUS overturns Roe today, Justice Clarence Thomas’s concurrence lays out other rights enshrined in settled case law that he says the high court should “reconsider.”

– Griswold, aka contraception
– Lawrence, aka same-sex intimate relationships
– Obergefell, aka gay marriage

Δείτε εδώ : pic.twitter.com/xTyKf6l08X

— Marissa J. Lang (@Marissa_Jae) June 24, 2022

«Εάν το Ανώτατο Δικαστήριο μπορεί να ανατρέψει την απόφαση Roe v. Wade (σ.σ. που κατοχύρωνε συνταγματικά σε ομοσπονδιακό επίπεδο το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση), τότε μπορεί να ανατρέψει τα πάντα», προειδοποιεί από την πλευρά της, μέσα από τον ιστοχώρο Atlantic, η ακαδημαϊκός-νομικός Μέρι Ζίγκλερ του Πανεπιστημίου UC Davis.

Δείτε επίσης:  Πούτιν σε Ερντογάν: Να διατηρηθεί η Συνθήκη του Μοντρέ – Μόσχα και Αγκυρα συζητούν κοινή παραγωγή του εμβολίου Sputnik V

Από τους συνολικά εννέα δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ, οι έξι έχουν διοριστεί από Ρεπουμπλικάνους προέδρους και οι υπόλοιποι τρεις από Δημοκρατικούς.

Θα πρέπει να περιμένουμε κι άλλες κινήσεις 

Οι μειοψηφούντες τρεις από τη μεριά τους πλέον προειδοποιούν ότι η συντηρητική πλειοψηφία ίσως να μην έχει ολοκληρώσει το έργο της, όπερ σημαίνει ότι θα πρέπει να περιμένουμε και άλλες κινήσεις από την πλευρά των συντηρητικών το επόμενο διάστημα που ενδεχομένως να αγγίζουν «καθιερωμένες ελευθερίες που αφορούν στη σωματική ακεραιότητα, στις οικογενειακές σχέσεις και στην τεκνοποίηση».

Άλλωστε, η 14η τροπολογία (14th Amendment), που θεωρητικώς θωρακίζει τις προσωπικές ελευθερίες από τον κρατικό παρεμβατισμό, δεν στάθηκε αρκετή ώστε να θωρακίσει και το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

Δείτε επίσης:  Το στοίχημα με τους φόρους – ΕΝΦΙΑ, εισφορά αλληλεγγύης, φοροελαφρύνσεις και κίνητρα για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων

Ο 74χρονος συντηρητικός δικαστής Κλάρενς Τόμας (που είχε διοριστεί από τον πατέρα Μπους πίσω στις αρχές της δεκαετίας του 1990) έχει αφήσει από την πλευρά του να εννοηθεί πως θα έπρεπε τώρα, έπειτα από την απόφαση για τις αμβλώσεις, να επανεξεταστούν υπό ανάλογο πρίσμα και άλλα δικαιώματα, φωτογραφίζοντας ως υποψήφια εκείνα που σχετίζονται με την αντισύλληψη (Griswold v. Connecticut), τους γάμους των ομοφυλοφίλων (Obergefell v. Hodges) αλλά ακόμη και με τις σεξουαλικές σχέσεις μεταξύ ομοφυλοφίλων (Lawrence v. Texas).

Θα μπορούν να ταξιδεύουν σε άλλες πολιτείες για να κάνουν άμβλωση; 

Ενώ ο 57χρονος δικαστής Μπρετ Κάβανο (και εκείνος συντηρητικός, είχε διοριστεί από τον Τραμπ) υπογραμμίζει πως κατά την άποψή τους οι Πολιτείες δεν θα μπορούν να απαγορεύουν στις γυναίκες να ταξιδεύουν σε άλλες Πολιτείες για να κάνουν άμβλωση, γεγονός που φανερώνει όμως πως κάποιοι συζητούν ακόμη και ένα τέτοιο ακόμη πιο ακραίο ενδεχόμενο.

  • Με πληροφορίες από New York Times, Washington Post

The post ΗΠΑ: Ποια άλλα δικαιώματα «κινδυνεύουν» από το Ανώτατο Δικαστήριο; Εντείνεται η ανησυχία μετά την απαγόρευση των αμβλώσεων appeared first on economico.gr | Ειδήσεις | Νέα | Επικαιρότητα.

Δείτε επίσης:  Κ. Μητσοτάκης από την σύνοδο κορυφής της ΕΕ: Οι επενδύσεις θα φέρουν αύξηση της απασχόλησης και καλές θέσεις εργασίας