Ινδονησία: Η χρήση δακρυγόνων βασική αιτία της τραγωδίας με εκατοντάδες νεκρούς σε ποδοσφαιρικό αγώνα

Στη χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία, αποδίδει το πόρισμα της ειδικής επιτροπής την τραγωδία που σημειώθηκε την 1η Οκτωβρίου σε ποδοσφαιρικό γήπεδο στην Ανατολική Ιάβα της Ινδονησίας, που είχε ως συνέπεια το θάνατο τουλάχιστον 130 ανθρώπων.

Τα δακρυγόνα χρησιμοποιήθηκαν «αδιακρίτως» και οι αστυνομικοί εφάρμοσαν «υπερβολικά μέτρα», όπως αναφέρει η έκθεση της επιτροπής, στην οποία συμμετείχαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι της Ινδονησίας, εκπρόσωποι από το χώρο του ποδοσφαίρου, αλλά και ειδικοί σε θέματα ασφαλείας. Αίσθηση προκαλεί το εύρημα της έρευνας, ότι οι αστυνομικοί δεν γνώριζαν πως απαγορεύεται διεθνώς η χρήση δακρυγόνων εντός ποδοσφαιρικών γηπέδων.

Μία δεύτερη επιτροπή εξετάζει παράλληλα τον βαθμό τοξικότητας των χημικών που χρησιμοποιήθηκαν, όμως το συμπέρασμα σε κάθε περίπτωση είναι, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι η χρήση και μόνο των δακρυγόνων, αποτελεί τη βασική αιτία της τραγωδίας. Ευθύνες καταλογίζονται επίσης στην ποδοσφαιρική ομοσπονδία και την ποδοσφαιρική λίγκα της Ινδονησίας.

Δείτε επίσης:  Παναθηναϊκός – ΑΕΚ: 3-0 το σκορ από το 29′ – Δείτε τα γκολ

Πηγή