«Κόφτη» στις επιβαρύνσεις του νέου ΕΝΦΙΑ σχεδιάζει η κυβέρνηση

Από τις αλλαγές που σχεδιάζονται στους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, σε συνδυασμό με τις αυξημένες αντικειμενικές αξίες, εκτιμάται ότι περίπου το 15%-20% των ιδιοκτητών θα έχει μείωση του φόρου το 2022 σε σύγκριση με εφέτος, ενώ το 70% θα πληρώσουν πάνω-κάτω τα ίδια με το 2021.

Από την άλλη, 10%-15% των ιδιοκτητών θα διαπιστώσουν σημαντική αύξηση του φόρου ακινήτων. Στόχος είναι από όλες τις αλλαγές το τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα να παραμείνει ίδιο με εφέτος.

Αυτό σημαίνει ότι λόγω του ότι θα μπουν περίπου 3.600 περιοχές στο νέο σύστημα αντικειμενικών αξιών θα έχουμε περίπου έναν στους 5 φορολογουμένους (δύο στους 10) να πληρώνουν λιγότερο φόρο από τον συνδυασμό νέων αντικειμενικών και νέων συντελεστών.

Δείτε επίσης:  Δώρο Χριστουγέννων 2021: Πότε θα πληρωθεί - Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα από τα σενάρια που εξετάζονται παράλληλα με τις αλλαγές στους φορολογικούς συντελεστές είναι να ισχύσει ένας κόφτης στην περίπτωση που η επιβάρυνση του 2022 ξεπερνά το 30%-40% σε σχέση με τα ισχύοντα και η συνολική μεταβολή του ΕΝΦΙΑ να μην ξεπερνά το 10%-15%. Από την άλλη, αν προκύπτει σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ, αυτή θα την κερδίζει στο σύνολό της ο ιδιοκτήτης του ακινήτου.

Βάσει του σχεδιασμού του υπουργείου Οικονομικών, εντός Νοεμβρίου θα γίνει η ενσωμάτωση των νέων αντικειμενικών αξιών στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ. Μέχρι στιγμής στο σύστημα παραμένουν οι αντικειμενικές αξίες βάσει των οποίων υπολογίστηκε ο εφετινός ΕΝΦΙΑ και φορολογούνται όλες οι μεταβιβάσεις έως το τέλος του έτους.

Δείτε επίσης:  Οι πιο instagramable φωτογραφίες Ελλήνων celebrities αυτά τα Χριστούγεννα

Από τη στιγμή που θα μπουν οι νέες τιμές ζώνης στο σύστημα TAXIS, θα τρέξουν τα σχετικά σενάρια για τις αλλαγές σε συντελεστές και την ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου που αφορά περιουσίες ιδιωτών πάνω από 200.000 ευρώ. Ωστόσο θα παραμείνει ως έχει ο συμπληρωματικός φόρος ΕΝΦΙΑ για τα νομικά πρόσωπα.

Διαβάστε περισσότερα στο Newsbomb.gr

Source link