Μέτρα στήριξης – Σκυλακάκης: Τις επόμενες 15 ημέρες ξεκινά η καταβολή της 1ης δόσης της αποζημίωσης

Άμεσα και με ταχύτατες διαδικασίες η καταβολή της χρηματικής αποζημίωσης στους πληγέντες από τις πυρκαγιές – Όλα τα μέτρα στήριξης για πυρόπληκτα νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες

Μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες θα καταβληθεί η πρώτη δόση της αποζημίωσης στους πυρόπληκτους, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης στον ΑΝΤ1.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η αποζημίωση θα καταβάλλεται για κάθε κτήριο που έχει υποστεί ζημιές ακόμα και αν δεν είναι η πρώτη κατοικία.

Για τον ΕΝΦΙΑ επεσήμανε πως θα διαγράφεται αυτόματα όταν θα γίνεται η αίτηση από τους πληγέντες.

Ανάσα για πυρόπληκτα νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγρότες

Θέλοντας να αποτυπώσει το σημαντικό ύψος των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και τα οποία την οδήγησαν σε συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 500 εκατ. ευρώ, το Newsbomb.gr παραθέτει μια σειρά από παραδείγματα που δείχνουν το μέγεθος της ρευστότητας που θα παρασχεθεί ως προκαταβολή, αλλά και ως συνολική ενίσχυση στους πυρόπληκτους συμπολίτες μας.

Πως ωφελούνται τα νοικοκυριά

 • Νοικοκυριό που είδε την κατοικία του αντικειμενικής αξίας 180.000 ευρώ να καταστρέφεται ολοσχερώς θα λάβει στεγαστική συνδρομή 150.000 ευρώ. Από αυτά τα 120.000 ευρώ θα είναι δωρεάν κρατική αρωγή και τα 30.000 ευρώ άτοκο δάνειο, με την εγγύηση του Δημοσίου. Το νοικοκυριό του παραδείγματός μας θα λάβει ως προκαταβολή της κρατικής αρωγής 14.000 ευρώ και πρόσθετα 6.000 ευρώ ως αποζημίωση για την οικοσκευή.
 • Νοικοκυριό που η κατοικία του οποίου δεν κατέρρευσε, αλλά θα απαιτήσει εργασίες για να κατοικηθεί θα λάβει 12.000 ευρώ ως προκαταβολή στεγαστικής συνδρομής και αποζημίωση οικοσκευής.
 • Νοικοκυριό που η κατοικία του οποίου τσουρουφλίσθηκε, αλλά μπορεί να κατοικηθεί θα λάβει 5.000 ευρώ, εκ των οποίων 3.000 ευρώ για στεγαστική συνδρομή και 2.000 ευρώ για οικοσκευή.
 • Εργαζόμενος που διέκοψε την εργασία του, διότι η επιχείρηση στην οποία εργάζονται υπέστη μερική ή ολική καταστροφή θα λάβει ενίσχυση 718,65 ευρώ. Αν ο ίδιος εργαζόμενος είχε και ένα μικρό χωράφι το οποίο καλλιεργούσε και είχε εισόδημα από αυτό, θα λάβει πρόσθετη ενίσχυση 1.000 ευρώ.
 • Διαμέρισμα 180 τ.μ., πρώτου ορόφου, παλαιότητας 32 ετών, με πρόσοψη σε ένα δρόμο, το οποίο βρίσκεται σε περιοχή των Βορείων Προαστίων και το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς από τις πυρκαγιές δεν θα επιβαρυνθεί με ΕΝΦΙΑ έως και το 2023. Το εν λόγω ακίνητο θα έπρεπε να πληρώσει εφέτος ΕΝΦΙΑ 1.554,39 ευρώ.
 • Πυρόπληκτος εργαζόμενος που έπρεπε να πληρώσει φόρο εισοδήματος 1.000 ευρώ, θα καταβάλει το ποσό όχι στο τέλος Αυγούστου, αλλά έως το τέλος Φεβρουαρίου 2022.
 • Πυρόπληκτο νοικοκυριό σε βάρος του οποίου είχαν ασκηθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και είχε προγραμματισθεί πλειστηριασμός της κατοικίας του που καταστράφηκε από τις πυρκαγιές θα τύχει αναστολής των μέτρων είσπραξης.
 • Νοικοκυριό που θα λάβει 12.000 ευρώ ως προκαταβολή στεγαστικής συνδρομής και αποζημίωση οικοσκευής και το οποίο οφείλει 25.000 ευρώ σε Δημόσιο και τράπεζες δεν θα χάσει ούτε ένα ευρώ, καθώς οι οικονομικές ενισχύσεις προς πυροπλήκτους είναι ακατάσχετες, αφορολόγητες και μη συμψηφιστέες με οφειλές προς το Δημόσιο.
 • Ιδιοκτήτης κατοικίας σε πυρόπληκτη περιοχή που δεν καταστράφηκε και την οποία μισθώνει σε ενοικιαστή θα λάβει 3.000 ευρώ ως στεγαστική συνδρομή, ενώ 2.000 ευρώ θα καταβληθούν στον ενοικιαστή για την οικοσκευή.

Δείτε επίσης:  Έκανε τα εύκολα δύσκολα η Γουέστ Χαμ - Tα γκολ και το πρόγραμμα σε Premier League και LaLiga

Τα κέρδη για τις επιχειρήσεις

 • Επιχείρηση που έχει καταστραφεί ολοσχερώς θα λάβει προκαταβολή 22.000 ευρώ, 14.000 ευρώ έναντι στεγαστικής συνδρομής και 8.000 ευρώ έναντι επιχορήγησης.
 • Επιχείρηση που έχει υποστεί ζημιές, αλλά δεν μπορεί να λειτουργήσει άμεσα θα λάβει προκαταβολή 12.000 ευρώ, 8.000 ευρώ έναντι στεγαστικής συνδρομής και 4.000 ευρώ έναντι επιχορήγησης.
 • Επιχείρηση που έχει υποστεί σοβαρές ζημιές, αλλά μπορεί να λειτουργήσει θα λάβει προκαταβολή 5.000 ευρώ, 3.000 ευρώ έναντι στεγαστικής συνδρομής και 2.000 ευρώ έναντι επιχορήγησης.
 • Αγρότης που καταστράφηκε η σοδειά του και είχε εκμετάλλευση άνω των 50 στρεμμάτων και την ίδια στιγμή έχασε την επαγγελματική του στέγη θα λάβει αποζημίωση 26.000 ευρώ.
 • Αγρότης που καταστράφηκε η σοδειά του και είχε εκμετάλλευση 40 στρεμμάτων και την ίδια στιγμή η επαγγελματική του στέγη υπέστη μικρές ζημιές θα λάβει αποζημίωση 7.000 ευρώ.
 • Πυρόπληκτη επιχείρηση που υπέστη ζημιές που την καθιστούν μη λειτουργική και είχε λάβει 10.000 ευρώ ως Επιστρεπτέα Προκαταβολή, πλέον δεν θα επιστρέψει τις 5.000 ευρώ που όφειλε.
 • Πυρόπληκτη επιχείρηση που έπρεπε να πληρώσει φόρο εισοδήματος και ασφαλιστικές εισφορές 2.000 ευρώ, θα καταβάλει τα σχετικά ποσά όχι στο τέλος Αυγούστου, αλλά έως το τέλος Φεβρουαρίου 2022.
Δείτε επίσης:  Ο «Μπόρατ» είναι είδωλο και με τη βούλα!

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Το παρωχημένο σύστημα αντιμετώπισης πυρκαγιών, η συγγνώμη και τα ερωτήματα για την πρόληψη

Source link