Παρέμβαση της Προέδρου της Δημοκρατίας για την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Απαιτείται άμεση και πλήρης διαλεύκανση

Σακελλαροπούλου παρέμβαση

Σακελλαροπούλου παρέμβαση

Σε παρέμβαση για την υπόθεση των παρακολουθήσεων προχώρησε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Άμεση και πλήρης διαλεύκανση της υπόθεσης

Όπως αναφέρει η ΠτΔ, η εξαίρεση που προβλέπει το Σύνταγμα για λόγους εθνικής ασφάλειας στην προστασία του απορρήτου της επικοινωνίας πρέπει «να ερμηνεύεται στενά και η εφαρμογή της να είναι σύμφωνη με τις αρχές του κράτους δικαίου και της αναλογικότητας».

Σχολιάζοντας ότι η διαφάνεια της κρατικής δράσης αποτελεί κρίσιμο δείκτη της ποιότητας της δημοκρατίας, η κ. Σακελλαροπούλο ζητεί την άμεση και πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, καθώς και τη θωράκιση της λειτουργίας της ΕΥΠ.

Η προστασία του απορρήτου της επικοινωνίας είναι θεμελιώδης συνθήκη μιας δημοκρατικής και φιλελεύθερης κοινωνίας. Η εξαίρεση που προβλέπει το Σύνταγμα για λόγους εθνικής ασφάλειας συναρτάται με την ανάγκη προστασίας της χώρας σε ένα απαιτητικό διεθνές περιβάλλον που προϋποθέτει εγρήγορση και δύσκολες σταθμίσεις.

Δείτε επίσης:  Κ. Μητσοτάκης από την σύνοδο κορυφής της ΕΕ: Οι επενδύσεις θα φέρουν αύξηση της απασχόλησης και καλές θέσεις εργασίας

Πρέπει, ωστόσο, να ερμηνεύεται στενά και η εφαρμογή της να είναι σύμφωνη με τις αρχές του κράτους δικαίου και της αναλογικότητας.

Απαρέγκλιτη τήρηση της νομιμότητας 

Η απαρέγκλιτη τήρηση της νομιμότητας και η διαφάνεια της κρατικής δράσης δεν συνιστά μόνον εγγύηση των ατομικών δικαιωμάτων, αλλά τον πιο κρίσιμο δείκτη της ποιότητας της δημοκρατίας μας. Θεμελιώνει την εμπιστοσύνη στο πολιτικό μας συμβόλαιο και την αντοχή του πολιτεύματός μας.

Επιβάλλει την άμεση και πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, καθώς και τη θωράκιση της λειτουργίας της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Με αυτοσυγκράτηση και προσήλωση στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και τους θεσμούς.

Ο σεβασμός και η προάσπιση της δημοκρατίας υπερβαίνει κόμματα και παρατάξεις, πρόσωπα και αξιώματα. Αποτελεί το πιο υψηλό καθήκον όλων μας απέναντι στον ελληνικό λαό.

Δείτε επίσης:  Wall Street: Σε ιστορικά υψηλά έκλεισαν χθες Nasdaq και τον S&P 500

The post Παρέμβαση της Προέδρου της Δημοκρατίας για την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Απαιτείται άμεση και πλήρης διαλεύκανση appeared first on economico.gr | Ειδήσεις | Νέα | Επικαιρότητα.