Πραγματοποιήθηκε η 13η Γενική Συνέλευση της ΕΛΟΠΥ – Χωροταξικό και χρηματοδότηση στα βασικά θέματα συζήτησης

Τη Δευτέρα 29/03 πραγματοποιήθηκε η 13η Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) παρουσία των 23 εταιρειών-Μελών της Οργάνωσης.

Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης παρουσιάστηκε ετήσιος απολογισμός για το 2020 και συζητήθηκαν κρίσιμα θεσμικά θέματα, όπως η θεσμοθέτηση των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ), το Σχέδιο Παραγωγής και Εμπορίας 2020 και 2021 και η χρηματοδοτική ενίσχυση των Μελών λόγω της πανδημίας Covid-19. Επίσης, εγκρίθηκε η στρατηγική επικοινωνίας για το 2021 και ο συνολικός ετήσιος προϋπολογισμός 2 εκατομμυρίων ευρώ.

Η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή, σε σύντομη παρέμβασή της κατά τη διάρκεια της Γ.Σ., υπογράμμισε τις προοπτικές που διανοίγουν για τον κλάδο οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και επισήμανε ότι η σχετική πρόταση του Υπουργείου έτυχε θετικής ανταπόκρισης και αξιολόγησης από τα τεχνικά κλιμάκια επεξεργασίας των πόρων, για μια σειρά από τους παρακάτω λόγους:

  • Την πρωτοτυπία τους
  • Την αυτονομία τους και την αποφυγή αλληλοεπικαλύψεων σε σχέση με τους υπόλοιπους πόρους άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων
  • Τις επιχειρηματικές δυνατότητες, που δημιουργούνται για τον κλάδο σε σχέση με τη μετάβαση σε εκσυγχρονισμένες υποδομές, φιλικές προς τις απαιτήσεις της Πράσινης Συμφωνίας, της Κλιματικής Αλλαγής -και βέβαια τη διαφοροποίηση του προϊόντος σε νέες αγορές.
Δείτε επίσης:  Κοροναϊός: 1.428 νέα κρούσματα και 51 θάνατοι. Στο Λεκανοπέδιο τα μισά κρούσματα. Ο χάρτης διασποράς

Σε ό,τι αφορά το χωροταξικό, η κ. Αραμπατζή επανέλαβε την πρόοδο που έχει συντελεστεί και επεσήμανε ότι βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με το επισπεύδον Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας  για την επιτάχυνση της επεξεργασίας και υπογραφής νέων προεδρικών διαταγμάτων για τις Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ). Παράλληλα, τόνισε πως είναι στο πλευρό του εξωστρεφούς κλάδου της Ελληνικής Ιχθυοκαλλιέργειας προκειμένου να συνεχιστούν οι επιβεβλημένες αλλαγές σε κρίσιμα θεσμικά ζητήματα.

Παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που έχει επιφέρει η πανδημία και τον υψηλό ανταγωνισμό που αντιμετωπίζει ο κλάδος, οι 23 εταιρείες-μέλη της ΕΛΟΠΥ εξακολουθούν να λειτουργούν απρόσκοπτα, με όραμα και αφοσίωση, για την προώθηση του ελληνικού ψαριού ιχθυοκαλλιέργειας με τη σήμανση Fish from Greece και την παροχή προϊόντων υψηλών προδιαγραφών και κορυφαίας διατροφικής αξίας.

Δείτε επίσης:  Μητσοτάκης: Αυτό που θα συμβεί στην οικονομία θα μοιάζει με τέλος πολέμου. Συνάντηση με τον Ερντογάν θα γίνει και δεν θα αργήσει. Απαραίτητη η απόφαση για απαγόρευση μετακινήσεων το Πάσχα.

 

Σχετικά με την Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ)

 Με στόχο την ανάπτυξη της Ελληνικής Ιχθυοκαλλιέργειας και των Μελών της, η ιδιωτική μη κερδοσκοπική Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ) ιδρύθηκε το

2016, όταν τα πρώτα 21 Μέλη αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να υποστηρίξουν με δικούς τους πόρους τη δημιουργία εθνικής ταυτότητας για τα προϊόντα της παραγωγής τους και την προώθηση τους σε επιλεγμένες αγορές.

Σήμερα, η ΕΛ.Ο.Π.Υ.  αποτελείται από 23 Μέλη η παραγωγή των οποίων αντιπροσωπεύει περίπου το 80% της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας. Παράλληλα ενός σύνθετου πλέγματος δράσεων προώθησης, η  ΕΛ.Ο.Π.Υ. παρέχει πολύπλευρη υποστήριξη και  οφέλη στα Μέλη της όσον αφορά στη συνεργασία, υποστήριξη, ενημέρωση, δικτύωση, ανάπτυξη, εκπαίδευση,  συλλογικότητα, πρόοδο, επίλυση προβλημάτων, επικοινωνία με τους κρατικούς φορείς και πολλά άλλα. H αποστολή της Οργάνωσης είναι η ανάπτυξη της Ελληνικής Ιχθυοκαλλιέργειας  και η προώθηση του φρέσκου ελληνικού ψαριού που χαρακτηρίζεται από τη συλλογική σήμανσηFishfromGreece, μέσω της δημιουργίας εθνικής ταυτότητας.

Δείτε επίσης:  Επενδύσεις 260,5 εκατ. σε αιολική ενέργεια το A’ 6μηνο

 

Για περισσότερες πληροφορίες: fishfromgreece.com

The post Πραγματοποιήθηκε η 13η Γενική Συνέλευση της ΕΛΟΠΥ – Χωροταξικό και χρηματοδότηση στα βασικά θέματα συζήτησης appeared first on economico.gr | Ειδήσεις | Νέα | Επικαιρότητα.