Στο “κόκκινο” τέσσερα νησιά, καθώς και το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο – Νίκος Χαρδαλιάς : Τι θα ισχύει για εργαζόμενους σε εστίαση και τουρισμό

Στο "κόκκινο" τέσσερα νησιά, καθώς και το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο

Στο "κόκκινο" τέσσερα νησιά, καθώς και το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο

Στο “κόκκινο” τέσσερα νησιά: Μεγάλη επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας καταγράφεται σε Μύκονο, Ιο, Σαντορίνη και Πάρο καθώς και στο Ηράκλειο και το Ρέθυμνο της Κρήτης. Και για τις έξι αυτές περιοχές ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε σειρά νέων μέτρων και αυστηρότερων ελέγχων για τους εργαζόμενους στον τουρισμό και την εστίαση.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε ότι στην Μύκονο ο αριθμός των κρουσμάτων έχει τετραπλασιαστεί σε μια εβδομάδα, στο Ηράκλειο έχει τριπλασιαστεί, στο Ρέθυμνο έχει διπλασιαστεί, ενώ μεγάλη αύξηση εντοπίζεται επίσης στα νησιά Ίο, Σαντορίνη και Πάρο.

Δύο τεστ την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους 

Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στην εστίαση και σε τουριστικές επιχειρήσεις και στις έξι παραπάνω περιοχές από το προσεχές Σάββατο θα πρέπει να κάνουν από ένα self και από ένα rapid τεστ την εβδομάδα με ταυτόχρονη υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

Δείτε επίσης:  Ο πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας Όθων, ο Περικλής και το ούζο…

Το ίδιο θα ισχύει και σε μη εμβολιασμένους εργαζομένους σε επιβατικά πλοίο και κρουαζιερόπλοια.

«Δεν έχει έρθει ακόμα το τέλος της πανδημίας», είπε ο κ. Χαρδαλιάς, σημειώνοντας ότι υπάρχει αύξηση στα κρούσματα σε 64 από τις 74 περιφερειακές ενότητες.

Μεγάλη διασπορά στην κοινότητα

Για εκθετική αύξηση των κρουσμάτων και μεγάλη διασπορά του ιού στην κοινότητα το τελευταίο διάστημα, έκανε λόγο η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

Τόνισε ότι «πενταπλασιάστηκε ο μέσος κυλιόμενος μέσος όρος των κρουσμάτων», για να σημειώνει ότι η διάμεση ηλικία βρίσκεται στα 26 χρόνια. Πρόσθεσε ότι το 80% των κρουσμάτων αφορά σε άτομα μικρότερα των 39 ετών, και πρόσθεσε ότι υπάρχουν πλέον «σημάδια σημαντικής διασποράς σε όλη την κοινωνία».

Δείτε επίσης:  Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τα παιδιά ακόμη και πριν τη γέννηση

“Οι νέοι φέρνουν τον ιό από τα νησιά στην οικογένεια”

Η κυρία Παπαευαγγέλου συμπλήρωσε ότι «παρόλο που τα νέα κρούσματα αφορούν σε νέους ανθρώπους με έκθεση σε κοινωνικές εκδηλώσεις, είναι πλέον εμφανής η διασπορά παντού. Η ιχνηλάτηση δείχνει ότι “οι νέοι που επιστρέφουν μετά τις διακοπές στα νησιά μεταφέρουν την λοίμωξη στο οικογενειακό και επαγγελματικό περιβάλλον».

Η ίδια επισήμανε ότι υπάρχει «αύξηση των ορφανών κρουσμάτων» και πως προκύπτουν περιπτώσεις ασθενών που δεν μπορούν να εντοπίσουν ποιος τους κόλλησε.

Αύξηση κρουσμάτων και στις ηλικίες 50 έως 55 ετών

Η καθηγήτρια πρόσθεσε ότι δεν βλέπουμε αύξηση των κρουσμάτων σε ηλικίες άνω των 65 ετών, ωστόσο εντοπίζεται αύξηση σε ενήλικες ηλικίας 50-55 ετών.

Ο δείκτης θετικότητας στην επικράτεια ανέρχεται στο 3,5%.

Δείτε επίσης:  Ένα “φιλί” εν μέσω πανδημίας: μία ωδή στη ζωή και την αγάπη του Ηλία Παπαηλιάκη

«Ο ιός είναι πανέξυπνος, κάνει ό,τι μπορεί για να ξεφεύγει», είπε και σημείωσε ότι η Μετάλλαξη Δέλτα συνέδραμε στην εκτίναξη των κρουσμάτων, όπως και η χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων.

Η επιτροπή εισηγείται rapid test στην επιστροφή από τα νησιά

Επίσης, όπως είπε, η επιτροπή προχώρησε σε εισήγηση για διεξαγωγή rapid τεστ κατά την επιστροφή από τα νησιά.

Η κ. Παπαευαγγέλου κατέληξε με το εξής μήνυμα: «Πρέπει να αυξήσουμε δραστικά την εμβολιαστική κάλυψη, επείγει ο άμεσος εμβολιασμός όλων των συμπολιτών μας άνω των 50 ετών», ενώ κάλεσε και τους νέους να εμβολιαστούν πριν πάνε διακοπές.

The post Στο “κόκκινο” τέσσερα νησιά, καθώς και το Ηράκλειο και το Ρέθυμνο – Νίκος Χαρδαλιάς : Τι θα ισχύει για εργαζόμενους σε εστίαση και τουρισμό appeared first on economico.gr | Ειδήσεις | Νέα | Επικαιρότητα.