Συνθετικά βακτήρια που είναι τελείως ανθεκτικά σε ιούς δημιούργησαν ερευνητές

Επιστήμονες ανέπτυξαν τα πρώτα βακτηριακά κύτταρα με συνθετικό γονιδίωμα, τα οποία αναπρογραμμάτισαν γενετικά, έτσι ώστε αυτά να μπορούν να φτιάχνουν τεχνητά πολυμερή από αμινοξέα που δεν υπάρχουν στη φύση.

Μάλιστα, τα νέα συνθετικά βακτήρια με την ονομασία Syn61, χάρη στο συνθετικό DNA τους, είναι επίσης τελείως ανθεκτικά στις λοιμώξεις από ιούς.

Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας του Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας στο Κέιμπριτζ, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζέισον Τσιν, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», ανέφεραν ότι η πρωτοποριακή έρευνά τους μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων πολυμερών υλικών αξιοποιήσιμων για πρωτεΐνες, πλαστικά, φάρμακα (π.χ. αντιβιοτικά) κ.ά.

Δείτε επίσης:  Premier League: Πρώτη νίκη για τον Τούχελ στον πάγκο της Τσέλσι (video+photos)

Η ίδια ερευνητική ομάδα το 2019 είχε δημιουργήσει το μεγαλύτερο συνθετικό γονιδίωμα, κατασκευάζοντας εξ αρχής όλο το γονιδίωμα του βακτηρίου E.coli.

Αυτήν τη φορά οι ερευνητές έγραψαν ξανά τον γενετικό κώδικα του νέου μικροοργανισμού Syn61, αλλάζοντας όχι μόνο το DNΑ του αλλά και όλο τον σχετικό κυτταρικό μηχανισμό που «μεταφράζει» τα γονίδια σε βιοχημικά προϊόντα. Έτσι δημιούργησαν έναν νέο οργανισμό που αναπτύσσεται όπως το E.coli, αλλά διαθέτει επιπρόσθετες ιδιότητες πέρα από τη φύση του, παράγοντας μεταξύ άλλων «αφύσικα» αμονιξέα (πέρα από τα 20 γνωστά), καινοτόμες πρωτεΐνες και άλλα μεγάλα μόρια όπως τα πολυμερή.

Οι επιστήμονες μόλυναν συνθετικά και μη κύτταρα με ένα «κοκτέιλ» βακτηριοφάγων ιών, οι οποίοι σκότωσαν τα μη τροποποιημένα φυσικά βακτήρια, αλλά όχι τα συνθετικά. Αυτό οφείλεται στο ότι οι ιοί συνήθως κάνουν «πειρατεία» στον εσωτερικό μηχανισμό ενός κυττάρου, το οποίο χρησιμοποιούν στη συνέχεια για να αναπαραχθούν, αλλά στην περίπτωση των συνθετικών βακτηρίων αυτός ο μηχανισμός δεν υπάρχει πια για να «καταληφθεί» από τους ιούς. Η δημιουργία μικροοργανισμών ανθεκτικών στους ιούς μπορεί να επιτρέψει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ορισμένων ειδών φαρμάκων πιο φθηνών και αξιόπιστων.

Δείτε επίσης:  Ολυμπιακός - Νέφτσι Μπακού: Το πρώτο βήμα για τα «αστέρια» (photos)

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr

Source link