Την επιστροφή των μισθών και των συντάξεων σε τροχιά ανόδου θα σηματοδοτήσει το 2023

Την επιστροφή των μισθών και των συντάξεων σε τροχιά ανόδου θα σηματοδοτήσει το 2023, καθώς η βελτίωση των αμοιβών μέσω του κατώτατου μισθού και της επαναφοράς των τριετιών για όλους τους εργαζομένους θα αποτελέσει βασικό «αντίδοτο» στην κλιμακούμενη έξαρση της ακρίβειας.

Πέραν των μισθών, που αναμένεται το επόμενο έτος να επανέλθουν – τουλάχιστον για τα κατώτατα όρια – στα επίπεδα προ της περιόδου της οικονομικής κρίσης και των μνημονίων, αυξήσεις προβλέπεται να δοθούν και στις συντάξεις, κλείνοντας έναν «κύκλο συρρίκνωσης». Θα πρόκειται για την πρώτη – ύστερα από 13 χρόνια – αύξηση των συντάξεων.

Η αύξηση των συντάξεων από την 1.1.2023 προβλέπεται στην ισχύουσα νομοθεσία, την οποία η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να εφαρμόσει. Σύμφωνα με τον νόμο 4670/2020 (νόμος Βρούτση), από 1η Ιανουαρίου θα δοθούν αυξήσεις στις συντάξεις ίσες με το 50% της μεταβολής του ΑΕΠ και επίσης με το 50% της μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (τιμάριθμος).

Δείτε επίσης:  5 παθήσεις που απειλούν τα νεφρά (εικόνες)

Ο σχετικός νόμος προβλέπει ότι «το συνολικό ποσό της σύνταξης αυξάνεται από την 1.1.2023 κατ’ έτος, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους, διαιρούμενου διά του δύο (2) και δεν υπερβαίνει το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή».

Συνολική αύξηση του κατώτατου μισθού 2% + 6% και νέος μισθός άνω των 700 ευρώ αποτελεί το πιθανότερο σενάριο για την αναπροσαρμογή των αμοιβών εντός του 2022. Ωστόσο το 2023 έρχεται νέα αύξηση των κατώτατων αμοιβών, η οποία αναμένεται να επαναφέρει το ύψος του στα προ του 2012 επίπεδα – δηλαδή πάνω από τα 751 ευρώ.

Δείτε επίσης:  Φορολογικές δηλώσεις 2022: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη συμπλήρωση της δήλωσης εισοδήματος

Η καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση της διαδικασίας ορίστηκε για την 15η Απριλίου και η έναρξη ισχύος του νέου μισθού θα είναι η 1η Μαΐου.

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr

Source link