Τη Φάση 2 του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο ανακοινώνει η Γερμανία

Γερμανία φυσικό αέριο

Γερμανία φυσικό αέριο

Η Γερμανία θα εισέλθει στη Φάση 2 του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο τριών σταδίων σήμερα Πέμπτη, σύμφωνα με το Reuters.

Το στάδιο συναγερμού, που σχεδιάζεται για όταν η κυβέρνηση βλέπει υψηλό κίνδυνο μακροπρόθεσμων ελλείψεων προμήθειας φυσικού αερίου, δίνει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να μετακυλήσουν υψηλές τιμές στους καταναλωτές και ως εκ τούτου να συμβάλουν στη μείωση της ζήτησης.

Το υπουργείο Οικονομίας αρνήθηκε να σχολιάσει πριν τη συνέντευξη Τύπου που είναι προγραμματισμένη για αργότερα σήμερα.

Στροφή στον άνθρακα

H Γερμανία έχει ήδη λάβει έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπίσει τη μείωση της εισροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προκειμένου να διασφαλίσει τον εφοδιασμό, μεταξύ των οποίων είναι κυρίως η στροφή στον άνθρακα.

Δείτε επίσης:  Ο Ελύτης για την Ελλάδα και τον ελληνισμό

«Προκειμένου να μειώσουμε την κατανάλωση αερίου, πρέπει να χρησιμοποιούμε λιγότερο αέριο για να παράγουμε ηλεκτρισμό. Αντ’ αυτού, οι σταθμοί άνθρακα πρέπει να χρησιμοποιηθούν περισσότερο», ανέφερε σε παλαιότερη ανακοίνωσή του το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας.

Η κυβέρνηση αντέδρασε με αυτό τον τρόπο στις ανακοινώσεις για πολλές μειώσεις παραδόσεων αερίου από τη ρωσική Gazprom, μέσω του αγωγού Nord Stream, σε ένα μπρα-ντε-φερ ανάμεσα στις δυτικές χώρες και τη Ρωσία στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία.

Η μεταστροφή της γερμανικής κυβέρνησης 

Η απόφαση σηματοδότησε μεταστροφή της κυβέρνησης συνασπισμού, ιδίως για τους Πράσινους, που έχει υποσχεθεί να σταματήσει τη χρήση άνθρακα έως το 2030.

Η δέσμη μέτρων που έχει ανακοινωθεί προβλέπει επίσης σύστημα «πλειστηριασμού» για την πώληση αερίου στους βιομηχάνους, που θα επιτρέψει, σύμφωνα με το Βερολίνο, να μειωθεί η κατανάλωση του ισχυρού γερμανικού βιομηχανικού τομέα.

Δείτε επίσης:  Η Μαριέττα Γιαννάκου διακομίστηκε στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας μετά από επιδείνωση της υγείας της

Εξάλλου, οι νέες πιστώσεις της δημόσιας τράπεζας KfW θα πρέπει να αποθεματοποιηθούν προκειμένου να διασφαλιστεί το γέμισμα των δεξαμενών αερίου της χώρας που βρίσκεται στο 56%.

Παρά τη σύγκρουση, η Γερμανία εξακολουθεί να εισάγει σχεδόν το 35% του αερίου της από τη Ρωσία. Το ποσοστό αυτό ήταν 55% πριν από τον Φεβρουάριο.

The post Τη Φάση 2 του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο ανακοινώνει η Γερμανία appeared first on economico.gr | Ειδήσεις | Νέα | Επικαιρότητα.