Τουρκία: Η πρόκληση με τον Τζιτζικώστα και το «μολών λαβέ» των Ελλήνων

Η Αγκυρα καλλιεργεί την ατμόσφαιρα των απειλών, με στόχο τον εκφοβισμό της Αθήνας και το αποκορύφωμα ήταν η παράνομη απαγόρευση της εισόδου στην Τουρκία για τον Απόστολο Τζιτζικώστα

Την ώρα που η Τουρκία προχώρησε σε μια άνευ προηγουμένου, αφού αποφάσισε – με φτηνές δικαιολογίες που είπε έπειτα από ώρες σιωπής – να απαγορεύσει την είσοδο στη χώρα στον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, η ελληνική πλευρά είχε απαντήσει πολύ νωρίτερα με μήνυμα του σμηναγού της ομάδας ΖΕΥΣ: «Είμαστε οι κυρίαρχοι των αιθέρων, για όποιον τολμήσει «ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ», ημέρα και νύχτα», δήλωσε ο Σμηναγός Ιπτάμενος Δημήτρης Τζάλης.

Η Αγκυρα καλλιεργεί την ατμόσφαιρα των απειλών, με στόχο τον εκφοβισμό της Αθήνας, είχε καταγγείλει νωρίτερα και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ο οποίος μέσω της ιταλικής τηλεόρασης διεθνοποιεί για ακόμα μια φορά τον τουρκικό αναθεωρητισμό, ως κίνδυνο για την αποσταθεροποίηση της Ανατολικής Μεσογείου.

Δείτε επίσης:  Κατερίνη: Φωτιά σε αποθήκη έκαψε 40 τόνους ρίγανη

«Φοβάμαι ότι πλέον δημιουργείται μια διαρκής στάση αμφισβήτησης όχι μόνο κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδος, μιας χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά συνολικά ενός τρόπου αντιμετώπισης των σχέσεων μεταξύ των χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Σε ακόμα μια επίδειξη αντι-συμμαχικής συμπεριφοράς, η Τουρκία μετά τη συνάντηση Ερντογάν- Στόλτενμπεργκ, αντιστρέφει την πραγματικότητα, κατηγορώντας την Ελλάδα ως επιθετική δύναμη.

«Κατά τη συνάντηση, στην οποία αναφέρθηκαν οι επιθετικές ενέργειες της Ελλάδας, ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι δεν είναι η Τουρκία εκείνη που αύξησε την ένταση στην περιοχή και ότι θα ήταν ωφέλιμο για την Ελλάδα να ενεργήσει με σύνεση και να διεξάγει διάλογο» αναφέρει η Διεύθυνση Επικοινωνίας της Τουρκικής Προεδρίας.

Δείτε επίσης:  Συγκλονιστικές στιγμές: Όρθιο το «Ντα Λουζ» αποθέωσε τον Σάμαρη – Δάκρυσε ο Έλληνας άσος

«Η χώρα δεν τρομοκρατείται και δεν πανικοβάλλεται. Ανά πάσα στιγμή η Ελλάδα, μια δύναμη ειρήνης και σταθερότητας, είναι έτοιμη ν’ ανταποκριθεί σε κάθε πρόκληση», τόνισε στον Σκάι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου. Τη θέση ότι η Ελλάδα οφείλει να επεκτείνει άμεσα τα χωρικά της ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο στα 12 ναυτικά μίλια επανέλαβε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Θα πρόκειται για ένα διπλό μήνυμα. Από τη μια αποφασιστικότητας να υπερασπιστούμε όσα με βάση το Διεθνές Δίκαιο δικαιούμαστε. Και ταυτόχρονα ισχυρής βούλησης να επιλύσουμε το θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών στη βάση του», δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η νομιμότητα είναι η απάντηση κατά του αναθεωρητισμού τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος επίσης μίλησε στο συνέδριο του δικηγορικού συλλόγου Λευκωσίας. «Το κοινό συμφέρον, το διεθνές δίκαιο, ο διάλογος μέσα στα πλαίσια καλής γειτονίας και σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας, οι ευρωπαϊκές αρχές και αποφάσεις, πρέπει να μετατραπούν στο ισχυρό μας διπλωματικό όπλο», σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Δείτε επίσης:  Τζένη Μπαλατσινού: Η φωτογραφία με τον 11 μηνών γιο της – Το σχόλιο του Βασίλη Κικίλια (pic)

Πάντως, παρά τη διεθνή κατακραυγή για την Τουρκία, η Αγκυρα βρήκε φθηνές δικαιολογίες για την παράνομη απαγόρευση στη χώρα του Απόστολου Τζιτζικώστα, αναφέροντας μάλιστα ότι «υπήρχε τεχνικό πρόβλημα με το όνομά του», με τον ίδιο τον Απόστολο Τζιτζικώστα να επιστρέφει με αεροπλάνο στην Ελλάδα. Ωστόσο, η κίνηση της Τουρκίας δεν πέρασε στα «ψιλά» αφού ο δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, πήρε θέση υπέρ του Τζιτζικώστα, καταδικάζοντας τις ενέργειες της Τουρκίας.

Σχετικές ειδήσεις

Source link