Τουρκία: Μεγάλη ανησυχία για τα ελληνικά F-35. “Είναι σαν ρομπότ, καμία σχέση με τα F-16”, παραδέχεται Τούρκος αναλυτής

Τουρκία F-35

Τουρκία F-35

Προβληματισμός και ανησυχία επικρατούν  στην Τουρκία για την εξοπλιστική ενίσχυση της Ελλάδας, με την επικείμενη – όπως όλα δείχνουν –  απόκτηση των F-35.

Μετά την πολυδιαφημισμένη από τον Ερντογάν, πιθανότητα πώλησης στην Άγκυρα μαχητικών F-16 Viper, τούρκοι αναλυτές, προχωρούν σε συγκρίσεις, ομολογώντας ότι η απόκτηση των F-35, αλλάζει τις ισορροπίες στο Αιγαίο.

Ανησυχία

Η ανησυχία που επικρατεί στη γείτονα, αποτυπώνεται σε εκπομπή του Haber Turk, όπου οι ειδικοί αναφέρουν ότι τα F-35 θα «κάνουν μεγάλη διαφορά στο Αιγαίο».

Ο Γκιουρσέλ Τοκμάκογλου, πρώην διευθυντής πληροφοριών της τουρκικής αεροπορίας συγκρίνοντας τα F-35 με τα τουρκικά F-16, ξεκαθαρίζει, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Σκάι στην Κωνσταντινούπολη, ότι δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους, τονίζοντας πως πρόκειται για αεροσκάφη που θα υποστηρίζονται και από τις ΗΠΑ μέσω των συστημάτων που διαθέτουν .

Δείτε επίσης:  Κέρδη στη Wall Street: “Άλμα” 237 μονάδων για τον Dow Jones και νέο ιστορικό υψηλό για τον S&P 500.

Είναι σαν ρομπότ

Μάλιστα ο ίδιος τονίζει πως το F-35 λειτουργεί ως ένα ημιαυτόνομο ρομπότ: «Το F-35 είναι σαν ένα ρομπότ, ημιαυτόνομο τις αποφάσεις τις λαμβάνει το ίδιο το αεροσκάφος μέσω λογισμικών. Το F-16 δεν είναι έτσι, ο πιλότος το χρησιμοποιεί, απλά το νέο αεροσκάφος θα μπορεί να εκμεταλλευτεί τα συστήματα του F-35».

Παράλληλα, ο τουρκικός τύπος και συγκεκριμένα η Hurriyet στέκεται στην αγορά συστημάτων της ελληνικής πλευράς που όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο πρωτοσέλιδό της, «τυφλώνουν τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη».

Μέσα σε όλα αυτά ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν πραγματοποιεί συναντήσεις με Γερουσιαστές για τα F-16, ωστόσο μια τέτοια συμφωνία μεταξύ Τουρκίας-ΗΠΑ απαιτεί ακόμα χρόνο.

Δείτε επίσης:  Αυξημένες οι εισαγωγές για νοσηλεία και ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη. “Πλησιάζουμε επίπεδα συναγερμού” επισημαίνει ο πρύτανης ΑΠΘ

 

The post Τουρκία: Μεγάλη ανησυχία για τα ελληνικά F-35. “Είναι σαν ρομπότ, καμία σχέση με τα F-16”, παραδέχεται Τούρκος αναλυτής appeared first on economico.gr | Ειδήσεις | Νέα | Επικαιρότητα.