Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Η ΔΟΕ έβαλε στοπ για την πολιτική στον αθλητισμό

Ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ, Μαρκ Ανταμς, επανέλαβε το αξίωμα που ισχύει για την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, σύμφωνα με το οποίο, η πολιτική δεν έχει θέση στον αθλητισμό.

Αφορμή, στάθηκε η κίνηση του Ουκρανού πρωταθλητή του σκέλετον, Βλαντισλάβ Χερασκέβιτς, ο οποίος κατά την διάρκεια της συμμετοχής του, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, επέδειξε ένα μπλουζάκι με την φράση «όχι πόλεμος στην Ουκρανία».

Όπως είναι φυσικό, η ΔΟΕ τού ζήτησε να μην αναπαράγει αυτήν την πράξη και ο 23χρονος αθλητής συμμορφώθηκε.

«Όταν συνέβη αυτό το περιστατικό, το βράδυ της Παρασκευής, μιλήσαμε με την ομάδα και τον αθλητή και του εξηγήσαμε την κατάσταση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Άνταμς και πρόσθεσε: «Στον τελευταίο του αγώνα, έτρεξε χωρίς το σήμα του. Το κατάλαβε. Ολοι θέλουμε ειρήνη, αλλά όλοι συμφωνούν, και οι αθλητές συμφωνούν, ότι ο αγωνιστικός χώρος και το βάθρο δεν είναι το μέρος για οποιαδήποτε δήλωση».

Δείτε επίσης:  Live Chat ΠΑΟΚ-ΑΡΗΣ 0-0

Αξίζει να σημειωθεί, ότι αρχικά, ο Κανονισμός 50 της ΔΟΕ απαγόρευε στους αθλητές να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε μορφή πολιτικής διαμαρτυρίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αλλά μια αναθεώρηση, που εγκρίθηκε πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το περασμένο καλοκαίρι, δίνει πλέον στους αθλητές περισσότερη ελευθερία να εκφράσουν τις πολιτικές τους απόψεις, ενώ απαγορεύει τέτοιες ενέργειες στο βάθρο.

«Για εμάς, το να κρατάμε την πολιτική μακρυά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, είναι αξιωματικό. Αυτός είναι ο θεμελιώδης πυρήνας, αυτού που κάνουμε. Το μήνυμα έγινε κατανοητό και δεν επαναλήφθηκε», κατέληξε ο Ανταμς.

Source link