“Όνειρα θερινής νύχτας” του Ερντογάν: Ζήτησε από τον Μακρόν να προμηθευτεί  Rafale και Γαλλικά αντιαεροπορικά συστήματα

Εναλλακτικές λύσεις για αγορά μαχητικών, μετά τη διαφαινόμενη “πόρτα” του Κογκρέσου για F-16. αναζητά η Άγκυρα. Τουρκικά μέσα Ενημέρωσης μεταδίδουν σενάρια ενδεχόμενης αγοράς Rafale, από τη Γαλλία, μετά τις “διαρροές” για τα Eurofighter τον περασμένο μήνα. .

Σύμφωνα με το τουρκικό TRT, ο Ερντογάν ζήτησε από τον Μακρόν συνεργασία προκειμένου η Τουρκία να προμηθευτεί το αντιαεροπορικό SAMPT και παράλληλα να έχει πρόσβαση στην τεχνογνωσία του συστήματος που κατασκευάζει ιταλογαλλική κοινοπραξία.

Ωστόσο, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ ο Τούρκος πρόεδρος δεν έμεινε εκεί αλλά ζήτησε και την προμήθεια πολεμικών αεροσκαφών Rafale στην περίπτωση που δεν θα εγκριθεί η προμήθεια των F-16 από τις ΗΠΑ.

Δείτε επίσης:  Politico : Πλήρως ανέτοιμη η Ευρώπη για το κύμα ζέστης. Οι καύσωνες, η νέα εφιαλτική “πανδημία”. Το πλεονέκτημα της Ελλάδας

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε χθες το Οpen, απόστρατοι αξιωματικοί ανέφεραν σε τουρκικά μέσα ενημέρωσης ότι ο τούρκος πρόεδρος δεν συζήτησε το Σάββατο το βράδυ με τον γάλλο ομόλογό του μόνο για το αντιαεροπορικό σύστημα, αλλά και για την προμήθεια αεροσκαφών Rafale – τα οποία έχει προμηθευτεί η Ελλάδα – εάν δεν υπάρξει θετική κατάληξη για τα F-16 που έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ.

Τα Τουρκικά μέσα ενημέρωσης δεν ανέφεραν ποια ήταν η αντίδραση του Μακρόν στο αίτημα Ερντογάν. Ωστόσο, διπλωματικοί κύκλοι στην Αθήνα, αξιολογούν την όλη σεναριολογία των τουρκικών μέσων ως “όνειρα θερινής νύχτας”, παραπέμποντας στις δεσμεύσεις που προκύπτουν από την αμυντική σχέση Γαλλίας – Ελλάδας.

Δείτε επίσης:  FT: Η Ουκρανία θέλει η συμφωνία με τη Ρωσία για τα σιτηρά να επεκταθεί σε άλλα προϊόντα

 

The post “Όνειρα θερινής νύχτας” του Ερντογάν: Ζήτησε από τον Μακρόν να προμηθευτεί  Rafale και Γαλλικά αντιαεροπορικά συστήματα appeared first on economico.gr | Ειδήσεις | Νέα | Επικαιρότητα.