Η ενδικοφανής προσφυγή ασκείται κατά πράξεων των φορολογικών αρχών, εντός προθεσμίας 30 ημερών – Στόχος είναι η επίλυση των φορολογικών διαφορών σε σύντομες προθεσμίες, ώστε να επιτυγχάνεται η συντομότερη είσπραξη δημόσιων εσόδων και η αποσυμφόρηση των διοικητικών δικαστηρίων.
Σχεδόν ένας στους τρεις φορολογούμενους που προσέφυγαν στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ κατά τη διάρκεια του 2022 προκειμένου να επανεξεταστούν οι υποθέσεις τους δικαιώθηκε. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το περασμένο έτος εκδικάστηκαν από τη ΔΕΔ, 7.363 προσφυγές φορολογουμένων κατά πράξεων επιβολής προστίμων και πρόσθετων φόρων. Από αυτές, το 26,8% των φορολογουμένων κατάφεραν να βρουν το δίκιο τους απέναντι στις φορολογικές αρχές, καθώς 1.970 υποθέσεις έληξαν υπέρ τους.
Αντίθετα, 4.778 προσφυγές απορρίφθηκαν με αποτέλεσμα να μείνουν τα πρόστιμα και οι πρόσθετοι φόροι όπως είχαν επιβληθεί από την φορολογική αρχή. Ακόμα 21 υποθέσεις τέθηκαν στο αρχείο λόγω παραίτησης των προσφυγόντων, ενώ 594 απορρίφθηκαν επειδή εξέπνευσε το περιθώριο των 120 ημερών για την εξέταση των προσφυγών.
Οι ενδικοφανείς προσφυγές υποβάλλονται για την επανεξέταση των πράξεων της φορολογικής διοίκησης στο πλαίσιο της διοικητικής διαδικασίας. Στόχος είναι η επίλυση των φορολογικών διαφορών σε σύντομες προθεσμίες, ώστε να επιτυγχάνεται η συντομότερη είσπραξη δημόσιων εσόδων και η αποσυμφόρηση των διοικητικών δικαστηρίων από υποθέσεις που μπορούν να επιλυθούν σε επίπεδο φορολογικής διοίκησης.
►Διαβάστε επίσης: Τέμπη: Σύνταξη 1.655 ευρώ, διαγραφή οφειλών και διορισμοί για συγγενείς θυμάτων και τραυματίες
Πότε ασκείται προσφυγή;
Η ενδικοφανής προσφυγή ασκείται κατά πράξεων των φορολογικών αρχών, εντός ανατρεπτικής προθεσμίας 30 ημερών που αρχίζει από τη συντέλεση της κοινοποίησης της πράξης ή τη συντέλεση της παράλειψης. Ειδικά για τους κατοίκους εξωτερικού η σχετική προθεσμία ορίζεται σε εξήντα ημέρες.
Επισημαίνεται ότι η προθεσμία για την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών, αναστέλλεται για το χρονικό διάστημα από την 1η έως την 31η Αυγούστου.
Η ενδικοφανής προσφυγή υποβάλλεται από τον υπόχρεο και εν γένει από κάθε πρόσωπο του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, καθώς και από όλα τα ευθυνόμενα φυσικά πρόσωπα για την καταβολή του φόρου εκ μέρους του νομικού προσώπου ή της νομικής οντότητας.
►Διαβάστε επίσης: Χρ. Σπίρτζης: Δεν ισχύει το «όλοι φταίμε» για το δυστύχημα των Τεμπών
Ειδικότερα, η ενδικοφανής προσφυγή ασκείται:
- για σχολάζουσα κληρονομιά από τον κηδεμόνα
- για επιδικία από τον προσωρινό διαχειριστή
- για μεσεγγύηση από τον μεσεγγυούχο
- για πτωχεύσαντα από τον σύνδικο
- για ανήλικο από τον ασκούντα τη γονική μέριμνα ή τον επίτροπο και επί πλειόνων από τον έναν από αυτούς
- για πρόσωπο που τελεί σε δικαστική συμπαράσταση από τον δικαστικό συμπαραστάτη
- για θανόντα φορολογούμενο από τους κληρονόμους του
- για νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες σε εκκαθάριση από τους εκκαθαριστές.
Για τις όλες τις ως άνω περιπτώσεις, υποχρεωτικώς με την άσκηση της ενδικοφανούς προσφυγής συνυποβάλλονται και τα νομιμοποιητικά έγγραφα από τα οποία προκύπτουν οι παραπάνω ιδιότητες.
►Διαβάστε επίσης: Φρένο στην απαγόρευση Ι.Χ. βενζίνης και ντίζελ
Η απόφαση
Η απόφαση επί της ενδικοφανούς προσφυγής εκδίδεται εντός αποκλειστικής προθεσμίας 120 ημερών από την ημερομηνία υποβολής της ενδικοφανούς προσφυγής στην αρμόδια φορολογική αρχή.
Αν εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας δεν εκδοθεί απόφαση και δεν ενημερωθεί σχετικά ο υπόχρεος ή δεν επιδοθεί η απόφαση, τότε θεωρείται ότι η ενδικοφανής προσφυγή έχει απορριφθεί από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών και ο υπόχρεος έχει λάβει γνώση αυτής της απόρριψης κατά την εκπνοή της ανωτέρω προθεσμίας.
Επισημαίνεται ότι κατά το χρονικό διάστημα από την 1η έως την 31η Αυγούστου αναστέλλεται η προθεσμία των 120 ημερών για την έκδοση αποφάσεων επί ενδικοφανών προσφυγών από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών.