Κέρδη 16 δισ. δολαρίων έβγαλε η Citadel του Ken Griffin για τους πελάτες της το 2022, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του καλύτερου trade όλων των εποχών, που κατείχε έως τώρα ο John Paulson, με τα 15,6 δισ. δολάρια που είχε βγάλει στο περίφημο σορτάρισμα της στεγαστικής πίστης, το 2007.
Η Citadel, η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια 54 δισ. δολαρίων, έβγαλε αποδόσεις 38,1% στο βασικό της hedge fund και σημαντικά κέρδη στα υπόλοιπα προϊόντα της πέρυσι, με τα συνολικά κέρδη για τους πελάτες (μετά τις προμήθειες) να ανέρχονται στα 16 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της LCH Investments, του Edmond de Rothschild.
Καταρρίφθηκε το ρεκόρ του καλύτερου trade όλων των εποχών: Ποιος είναι ο νέος βασιλιάς των επενδύσεων;
Τα κέρδη της Citadel οφείλονται στα στοιχήματά της σε μετοχές και ομόλογα, καθώς ειδικά στις αγορές ομολόγων, το τεράστιο sell off έδωσε μια πολύ καλή ευκαιρία για trading στους macro managers.
Μάλιστα, τα συνολικά κέρδη από το trading της εταιρείας ανήλθαν στα 28 δισ. δολάρια, κάτι που σημαίνει ότι χρέωσε τους πελάτες της 12 δισ. δολάρια σε έξοδα και προμήθειες.
Φέτος, η Citadel του Griffin εκθρόνισε την Bridgewater του Ray Dalio, που για επτά χρόνια κατείχε τον τίτλο του πιο επιτυχημένου hedge fund, καθώς βρισκόταν στην κορυφή της λίστας της LCH Investments.
Σε ένα «παιχνίδι» της ιστορίας, το προηγούμενο ρεκόρ του καλύτερου trade όλων των εποχών, το οποίο κατέρριψε ο Ken Griffin, είχε επιτευχθεί τότε από τον Paulson κατά τη διάρκεια μίας κρίσης που υπήρξε ιδιαίτερα σκληρή για την Citadel.
Στα πρόθυρα της χρεοκοπίας
Για την ακρίβεια, η εταιρεία βρέθηκε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας το 2008. Η παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση βρήκε τον Griffin με υπερβολική μόχλευση, αφού για κάθε 1 δολάριο που της έδιναν οι πελάτες της, η Citadel δανειζόταν και επένδυε 8 δολάρια. Εξαιτίας αυτού του υψηλού δανεισμού, η εταιρεία σφυροκοπήθηκε από την κρίση, καταφέρνοντας να χάσει τουλάχιστον τα μισά από τα κεφάλαια που της είχαν εμπιστευτεί οι πελάτες της μέσα σε 15 εβδομάδες. Η κατάσταση ήταν τόσο σοβαρή ώστε στην αγορά κυκλοφορούσαν τότε επίμονα οι φήμες που ήθελαν τη Fed να ετοιμάζεται να διασώσει την Citadel.
Υποβρύχιο Πάρκινγκ Χωρητικότητας 7000 Ποδηλάτων στο Άμστερνταμ
Για να επιβιώσει, ο Griffin κατέφυγε σε μια κίνηση απελπισίας, αφού «κλείδωσε» τα funds του, απαγορεύοντας ουσιαστικά στους πελάτες του να αποσύρουν τα χρήματά τους, για διάστημα 10 μηνών. Χρειάστηκε να περάσουν ακριβώς τρία χρόνια και 17 ημέρες για να μπορέσει η Citadel να ανακτήσει τα κεφάλαια των επενδυτών της που είχε χάσει.
«Ο Ken Griffin έμαθε πολλά για την αντιστάθμιση κινδύνου στην χρηματοοικονομική κρίση του 2008 και έχει μια εξαιρετικά πειθαρχημένη προσέγγιση στο ρίσκο», εξηγεί τώρα στους Financial Times ο David Williams, της εταιρείας Williams Trading.
10.000 καλεσμένοι
Όπως συνηθίζει, ο Griffin επιβράβευσε και πάλι με εντυπωσιακό τρόπο τους υπαλλήλους του για τις επιδόσεις της Citadel. Για την ακρίβεια, στα τέλη του 2022 κάλεσε όλους τους εργαζόμενους, μαζί με τις οικογένειές τους, για ένα τριήμερο στην Walt Disney World της Φλόριντα.
Ο ίδιος ο διαχειριστής κάλυψε όλα τα έξοδα για συνολικά 10.000 άτομα, ενώ ανάμεσα στους καλεσμένους ήταν και περισσότερα από 2.500 παιδιά. Τα αεροπορικά εισιτήρια από πόλεις όπως η Νέα Υόρκη, το Χιούστον, το Παρίσι και η Ζυρίχη, τα ξενοδοχεία, το κόστος των εισιτηρίων για το θεματικό πάρκο και τα γεύματα ήταν πληρωμένα από τον Griffin. Το πρόγραμμα του τριημέρου περιελάμβανε ακόμα και συναυλία των Coldplay.
36 Ώρες στο Λονδίνο: Πού να πάτε τι να δείτε
Ο Griffin, που έχει τη φήμη του σκληρού αφεντικού, συνηθίζει τέτοιες μεγάλες κινήσεις γενναιοδωρίας προς το προσωπικό του. Στα 25α γενέθλια της Citadel είχε πληρώσει από την τσέπη του για να φέρει την τραγουδίστρια Katy Perry, ενώ είχε διοργανώσει ένα ακόμα πάρτι, με το συγκρότημα των Maroon 5 για να επιβραβεύσει το προσωπικό του για τη σκληρή δουλειά τους.
Όπως όλα δείχνουν, είναι ένας μεγιστάνας που απολαμβάνει τα δισεκατομμύριά του. Συνηθίζει να ξοδεύει τεράστια ποσά σε ακίνητα και έργα τέχνης, ενώ έχει αγοράσει το πιο ακριβό σπίτι που πουλήθηκε ποτέ στις ΗΠΑ, ένα ρετιρέ με θέα στο Central Park στη Νέα Υόρκη, το οποίο απέκτησε το 2019, αντί 238 εκατ. δολαρίων.
Μεταξύ άλλων, διαθέτει ένα εντυπωσιακό χαρτοφυλάκιο ακινήτων, δύο ιδιωτικά τζετ αλλά και μία τεράστια συλλογή έργων τέχνης, η οποία περιλαμβάνει τον πίνακα «Interchange» του Willem de Kooning, για τον οποίο φέρεται να έχει πληρώσει 300 εκατ. δολάρια καθώς και το αξίας 200 εκατ. δολαρίων «Number 17A» του Jackson Pollock.
Όπως κάθε δισεκατομμυριούχος που σέβεται τον εαυτό του, ο Griffin αναπτύσσει και έντονη φιλανθρωπική δράση.
Financial Times: Γιατί διχάζει τη Δύση η αποστολή όπλων στο Κίεβο;
Πώς ξεκίνησε
Ο Griffin ήταν μόλις 19 χρόνων όταν μπήκε στον κόσμο των επενδύσεων. Όπως λέγεται είχε στήσει μόνος του ένα δορυφορικό πιάτο στην ταράτσα της φοιτητικής εστίας του Χάρβαρντ, για να μπορεί να εξασκείται στο trading ομολόγων. Στα 22 του χρόνια ίδρυσε την Citadel και έβγαλε δισεκατομμύρια αγοράζοντας πάμφθηνα περιουσιακά στοιχεία των χρεοκοπημένων hedge funds Amaranth και Sowood Capital Management καθώς και της επίσης χρεοκοπημένης Enron.