Ειδήσεις | sportlike.gr

Ειδήσεις τώρα από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Έκτακτη επικαιρότητα, Τελευταία νέα, Πολιτική, Οικονομία, Τεχνολογίες.

Cover Image

Η Κινέζικη εργασιακή κουλτούρα 996 είναι παρωχημένη

admin Κόσμος ~1 minute

Χάρι Στέμπινγκς: Η πενθήμερη εργασία δεν δημιουργεί startups δισεκατομμυρίων

Ένας επενδυτής, ο Χάρι Στέμπινγκς, λέει ότι η πενθήμερη εργασία δεν θα δημιουργήσει startups αξίας δισεκατομμυρίων - Είναι η εργασιακή κουλτούρα «996» παρωχημένη;

Η εργασιακή κουλτούρα 996 στην Κίνα σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι δουλεούν από της 09.00 το πρωί μέχρι της 21.00 το βράδυ, 6 ημέρες την εβδομάδα.

Ο επενδυτής επιχειρηματικών κεφαλαίων Χάρι Στέμπινγκς αντιμετώπισε ένα κύμα αντιδράσεων τον Ιούνιο, αφού προέτρεψε τους ιδρυτές ευρωπαϊκών startup να αυξήσουν τις ώρες εργασίας τους — αλλά τώρα παραδέχεται ότι υπάρχει περιθώριο για διακρίσεις κατά την εφαρμογή της δικής του φιλοσοφίας. Ο Στέμπινγκς, ιδρυτής της 20VC, μιας εταιρείας που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 650 εκατομμυρίων δολαρίων, συμβούλεψε τους ιδρυτές μέσω LinkedIn τον περασμένο μήνα ότι «7 ημέρες την εβδομάδα είναι η απαιτούμενη ταχύτητα για να κερδίσει κανείς αυτή τη στιγμή», προκειμένου να ανταγωνιστεί τις νεοφυείς επιχειρήσεις της Σίλικον Βάλεϊ και της Κίνας.

996-ergasiaki-koultoura-stin-kina

Διαβάστε επίσης: Η Βουλγαρία επισήμως στο ευρώ και την Ευρωζώνη από 01/01/2026.

Η ανάρτηση έγινε viral, προς έκπληξη του ίδιου του Στέμπινγκς, και πυροδότησε μια συζήτηση για το αν η σκληρή κουλτούρα εργασίας «996» της Κίνας — που σημαίνει εργασία από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ. έξι ημέρες την εβδομάδα — είναι απαραίτητη στην Ευρώπη. Η συζήτηση βασίζεται σε ένα επίμονο στερεότυπο ότι ο τεχνολογικός και ο startup τομέας της Ευρώπης υστερεί σε σχέση με ΗΠΑ και Κίνα, οι οποίες έχουν δημιουργήσει τεχνολογικούς γίγαντες αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων και είναι γνωστές για τις πολλές ώρες εργασίας.

Ας μην ξεχνάμε ότι στις ΗΠΑ έχουν την έδρα τους οι μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες στον κόσμο, όπως η Meta, η Google, η Amazon και η Apple. Αντίστοιχα, η Κίνα φιλοξενεί γίγαντες όπως η Baidu, η Alibaba και η Tencent. Επτά ιδρυτές και επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων μίλησαν στο CNBC Make It για τους λόγους για τους οποίους αντιτίθενται στην πίεση του 996. «Αυτό που πραγματικά χρειάζεται η Ευρώπη δεν είναι περισσότερη “υπέρ-εργασία”, αλλά πιο επιθετική χρηματοδότηση», δήλωσε τότε η Σάρα Βερνέρ, συνιδρύτρια της Husmus.

Διαβάστε επίσης: Ποιοι και πόσα κλέψανε στον ΟΠΕΚΕΠΕ

Ο Χάρι Στέμπινγκς είπε στο CNBC Make It ότι δεν ήταν προετοιμασμένος για την κριτική που δέχτηκε και ότι η αρχική του ανάρτηση δεν αφορούσε τη συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που απάντησαν. «Νομίζω ότι αυτή η αντίδραση είναι όλα όσα δεν πάνε καλά στην Ευρώπη», είπε. «Παλεύουμε ενάντια στις εταιρείες που δημιουργούνται στη Σίλικον Βάλεϊ, και η ταχύτητα και η ικανότητα να κινείσαι γρήγορα καθορίζουν πραγματικά την επιτυχία, ειδικά στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης». «Όταν πηγαίνεις στη Σίλικον Βάλεϊ τώρα, και όταν πηγαίνεις στην Κίνα τώρα, εργάζονται επτά ημέρες την εβδομάδα στις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες.

Είναι τόσο απλό. Έτσι, αν θέλεις να γίνεις μια εταιρεία 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ευρώπη, ανταγωνιζόμενος αυτές, δεν μπορείς να το κάνεις με ωράριο από τις εννέα έως τις πέντε, από Δευτέρα έως Παρασκευή», πρόσθεσε. «Πρέπει να δουλεύουμε σκληρότερα από ποτέ» Καθώς οι εταιρείες δημιουργούν πιο σημαντικά προϊόντα, ο Στέμπινγκς δήλωσε ότι ο πήχης έχει ανέβει σε σχέση με το παρελθόν. «Πρέπει να δουλεύουμε σκληρότερα από ποτέ, επειδή προσπαθούμε να λύσουμε πιο σημαντικά προβλήματα από ποτέ», είπε.

Διαβάστε επίσης: Ο Έλον Μασκ ιδρύει κόμμα στης ΗΠΑ

Ωστόσο, οι ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση κατά τη φάση της ανάπτυξής τους. Η έκθεση της Atomico με τίτλο «State of European Tech» για το 2024 έδειξε ότι, από το 2015, οι ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας έχουν χάσει σχεδόν 375 δισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοδότηση κατά τη φάση της ανάπτυξής τους, με τους ιδρυτές να χάνουν 300 δισεκατομμύρια δολάρια σε ευρωπαϊκές επενδύσεις. Η Βερνέρ της Husmus δήλωσε ότι οι ευρωπαϊκές νεοφυείς επιχειρήσεις χρειάζονται το κατάλληλο επίπεδο κεφαλαίου για να λειτουργούν εντατικά χωρίς να καταρρεύσουν.

«Αν μια ομάδα 10 ατόμων εξαντλείται προσπαθώντας να συμβαδίσει με μια αμερικανική εταιρεία venture capital 50 ατόμων ή μια νεοφυή επιχείρηση που υποστηρίζεται από την κινεζική κυβέρνηση, το πρόβλημα δεν είναι η αντοχή τους, αλλά το κεφάλαιό τους». Οι Αμερικανοί είναι πολύ καλύτεροι στο να αφηγούνται συναρπαστικές ιστορίες όταν προωθούν τις επιχειρήσεις τους Ωστόσο, ο Χάρι Στέμπινγκς απέδωσε αυτό το πρόβλημα στο κακό μάρκετινγκ και είπε ότι οι Ευρωπαίοι δεν είναι τόσο καλοί στο να συγκεντρώνουν κεφάλαια σε σύγκριση με τους Αμερικανούς ομολόγους τους.

«Δεν νομίζω ότι είναι καθόλου θέμα έλλειψης πρόσβασης σε μετρητά, και όσον αφορά την εργασιακή ηθική εκεί, αν νομίζεις ότι μπορείς να χτίσεις μια επιχείρηση αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων και να εργάζεσαι πέντε ημέρες την εβδομάδα, τότε λυπάμαι που το λέω, αλλά απατάσαι». Ορισμένοι ιδρυτές έχουν ακόμη λάβει και «κακές» συμβουλές να συμπεριλάβουν διαφάνειες εξόδου στις παρουσιάσεις τους, πρόσθεσε. «Αυτό με κάνει να νιώθω άσχημα, σαν να σχεδιάζω το διαζύγιό μου όταν παντρεύομαι».

Σε έντονη αντίθεση, οι Αμερικανοί είναι πολύ καλύτεροι στο να αφηγούνται συναρπαστικές ιστορίες όταν προωθούν τις επιχειρήσεις τους. «Νομίζω ότι, συχνά στο Ηνωμένο Βασίλειο, μειώνουμε τις φιλοδοξίες μας». Χάρι Στέμπινγκς: Είναι το 996… άσχετο; Τελικά, ο Χάρι Στέμπινγκς παραδέχτηκε ότι αστειεύεται με την «εμπορική πρόσοψη» του 996, αλλά ότι η εικόνα είναι πιο περίπλοκη από το να εργάζεσαι συνεχώς. «Νομίζω ότι είναι πολύ ανόητο να το κάνεις αυτό [996]», είπε. «Αν δεν επιτρέπεις στους ανθρώπους να κάνουν διαλείμματα και να γυμνάζονται, είναι απλά ηλίθιο».

Ο Στέμπινγκς είπε ότι η 100% αφοσίωση είναι απαραίτητη τα πρώτα πέντε χρόνια — αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παραμελείς την υγεία, την ευεξία και την οικογένειά σου. «Υπάρχουν λεπτές αποχρώσεις. Δεν λέω να χάνεις το δείπνο με τους φίλους ή την οικογένειά σου ή να κάθεσαι όλη μέρα στο γραφείο σου, και ότι είμαι κάποιος φρικτός άνθρωπος, απολύτως όχι. Είναι πολύ σημαντικό να αποσυνδέεσαι και να περνάς μερικές ώρες μακριά από τον υπολογιστή σου και να είσαι με τους φίλους σου», δήλωσε στο CNBC Make It.

Ο ίδιος ο Στέμπινγκς προσπαθεί να περνάει όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο με την άρρωστη μητέρα του, η οποία πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας, συμπεριλαμβανομένου του να περπατάει μαζί της κάθε Κυριακή. Μετά επιστρέφει αμέσως στη δουλειά. «Αν πάτε σε ένα WeWork στο Σαν Φρανσίσκο στις 7 μ.μ., δεν δουλεύουν όλοι όπως βλέπουμε στα κοινωνικά μέσα…». Αλλά είναι μη ρεαλιστικό να περιμένεις από τους υπαλλήλους να υιοθετήσουν την ίδια στάση, αναγνώρισε.

«Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα στη διαχείριση μιας εταιρείας είναι ότι ποτέ δεν θα βρεις κάποιον που να νοιάζεται για αυτήν όσο εσύ, ο ιδρυτής… Νομίζω ότι είναι παράλογο να περιμένεις ότι θα δουλέψουν τόσο σκληρά όσο εσύ». Ο Σουράνγκα Τσαντρατιλάκε, γενικός εταίρος της Balderton Capital, δήλωσε προηγουμένως στο CNBC Make It τον Ιούνιο ότι η έμφαση στην κουλτούρα της σκληρής δουλειάς στον κλάδο της τεχνολογίας αφορά «μια φετιχοποίηση της υπερβολικής εργασίας και όχι της έξυπνης εργασίας… είναι ένας μύθος».

«Η Καλιφόρνια είναι πολύ καλή στο να αφηγείται ιστορίες και υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από την ιδέα του πώς είναι οι νεοσύστατες επιχειρήσεις», είπε. Ο Στέμπινγκς συμφωνεί πλέον με αυτή την άποψη και είπε ότι η κουλτούρα της σκληρής δουλειάς είναι «υπερβολικά εξιδανικευμένη» στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Αν πάτε σε ένα WeWork στο Σαν Φρανσίσκο στις 7 μ.μ., δεν δουλεύουν όλοι όπως βλέπουμε στα κοινωνικά μέσα… αλλά για το 0,01% στη Σίλικον Βάλεϊ, είναι τόσο αληθινό, και είναι εκεί και δουλεύουν σκληρότερα από ποτέ», καταλήγει.

Πηγή