Εικονικές εταιρείες σε βαλκανικές χώρες
Η εμπλοκή δεκάδων επιχειρηματιών, η απώλεια 35 εκατ. ευρώ, τα εμβάσματα σε πιστωτικό ίδρυμα της Βόρειας Ελλάδας, το ύποπτο πόθεν έσχες και οι εικονικές εταιρείες σε βαλκανικές χώρες
Μια νέα υπόθεση απάτης τύπου «καρουζέλ» – την τρίτη μέσα σε λίγα 24ωρα –, που έχει ζημιώσει το Δημόσιο με περίπου 35 εκατ. ευρώ, έχουν ξεσκεπάσει, όπως αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ», οι ελεγκτικές Αρχές, και συγκεκριμένα η Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος, υπό τον επίτιμο εισαγγελέα Χαράλαμπο Βουρλιώτη.
Οι εμπλεκόμενοι φέρονται να διευκόλυναν το κύκλωμα αλλά και να προχωρούσαν σε ανακριβείς δηλώσεις πόθεν έσχες.
Διαβάστε επίσης: Το Ισραήλ μεταφέρει τον πόλεμο στον Λίβανο
Για την υπόθεση αυτή, μάλιστα, η Αρχή έχει ήδη συντάξει πόρισμα έκτασης 250 σελίδων που έχει σταλεί τα τελευταία 24ωρα στις δικαστικές Αρχές στη Βόρεια Ελλάδα, σε ένα ακόμα δείγμα των μαζικών παράνομων ενεργειών και μεθοδεύσεων ιδιωτών που ενεργοποιούν αναρίθμητες εταιρείες – φαντάσματα με στόχο να φοροδιαφύγουν, να εισπράξουν παρανόμως ΦΠΑ και να προχωρήσουν σε εξαΰλωση των ιχνών μαύρου χρήματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, πρωταγωνιστές του νέου κυκλώματος, που είχε ιδρύσει περίπου 30 εικονικές εταιρείες οι οποίες προχωρούσαν σε παραπλανητικές συναλλαγές, ήταν περί τους 20 επιχειρηματίες και συνεργάτες τους από τη Βόρεια Ελλάδα.
Μάλιστα, ορισμένοι εξ αυτών είχαν τα προηγούμενα χρόνια απασχολήσει την κοινή γνώμη για ποινικές υποθέσεις που αφορούσαν κακοποιήσεις ιδιωτών, απάτες στη λειτουργία και στις συναλλαγές βιομηχανικών μονάδων, υπεξαιρέσεις κ.ά. Επιπλέον, στο επίκεντρο της έρευνας βρέθηκαν στελέχη τράπεζας με έδρα επίσης στη Βόρεια Ελλάδα, εκ των οποίων ένας πρώην βουλευτής κόμματος που δεν υφίσταται πλέον.
Οι συγκεκριμένοι εμπλεκόμενοι φέρονται να διευκόλυναν το κύκλωμα αλλά και να προχωρούσαν σε ανακριβείς δηλώσεις πόθεν έσχες, παρουσιάζοντας αποκλίσεις αρκετών εκατ. ευρώ.
Διαβάστε επίσης: Δυόμισι χρόνια σχεδίαζαν την επίθεση στη Χεζμπολάχ οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες
Δράση
Υπενθυμίζεται ότι την τελευταία εβδομάδα δημοσιοποιήθηκε η δράση δύο κυκλωμάτων εμπλεκόμενων σε φοροδιαφυγή, ξέπλυμα χρήματος και εξαπάτηση των ευρωπαϊκών Αρχών.
Το πρώτο εξ αυτών εντοπίστηκε και εξαρθρώθηκε προ ημερών από την Οικονομική Αστυνομία, στελέχη της οποίας εστίασαν στην παράνομη δραστηριότητα 62 ιδιωτών (οι 21 από αυτούς συνελήφθησαν), οι οποίοι την περίοδο 2018-2024 προχώρησαν στη δημιουργία εκατοντάδων εταιρειών.
Οι εν λόγω εταιρείες είχαν εικονικές συναλλαγές καθαρής αξίας 154 εκατ. ευρώ και ΦΠΑ 36 εκατ. ευρώ, ενώ τα μέλη τους πέτυχαν απώλεια πόρων ΦΠΑ της τάξης των 26 εκατ. ευρώ. Για τη δράση του δεύτερου κυκλώματος υπήρξε πόρισμα της Αρχής για το ξέπλυμα χρήματος, στο οποίο καταγράφεται η δράση περισσότερων από 140 ατόμων, εμπλεκόμενων στην τεράστια απάτη εις βάρος του Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Από την έρευνα αποκαλύφθηκαν εικονικές συναλλαγές μέσα από ένα δαιδαλώδες δίκτυο 120 εταιρειών, με εγκέφαλο ιδιοκτήτη αθηναϊκής ποδοσφαιρικής ομάδας, μικρότερης κατηγορίας, ο οποίος δραστηριοποιείται επίσης στους κλάδους των κατασκευών και της εστίασης.
Έρευνα
Όσον αφορά το τρίτο κύκλωμα που αποκαλύφθηκε χθες με την εμπλοκή των προαναφερόμενων επιχειρηματιών από τη Βόρεια Ελλάδα, ειδικευόταν επίσης στη δημιουργία εικονικών εταιρειών στην Ελλάδα και σε βαλκανικές χώρες, προκειμένου τα μέλη του να μην πληρώνουν δασμούς για πρώτες ύλες που εισάγουν για εργοστάσια και να εξαφανίζουν τα ίχνη των ύποπτων συναλλαγών.
Διαβάστε επίσης: Ακρίβεια: Ανατιμήσεις φωτιά με μισθούς πείνας
Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα της Αρχής ξεκίνησε την περίοδο 2021-2022 ύστερα από τον εντοπισμό από την Τράπεζα της Ελλάδος ύποπτων εμβασμάτων σε πιστωτικό ίδρυμα της Βόρειας Ελλάδας από επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων σε Ρουμανία και Βουλγαρία.
Εκείνη την περίοδο, μάλιστα, καταγράφηκαν και αποχωρήσεις στελεχών τής εν λόγω τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τωρινό πόρισμα της Αρχής συσχετίζεται και με δικογραφία που είχαν σχηματίσει προ μηνών η Υποδιεύθυνση Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος της Θεσσαλονίκης και οι δικαστικές Αρχές για τις παρανομίες επιχειρηματιών, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν πλιάτσικο σε εργοστασιακές μονάδες.
Οι τελευταίοι, πάντως, αρνούνται τις κατηγορίες και αφέθηκαν ελεύθεροι με την καταβολή χρηματικής εγγύησης.
Πηγή