O Δήμαρχος του Λονδίνου κάλεσε το Βρετανικό Μουσείο να μοιραστεί με το Μουσείο Ακρόπολης τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

O Δήμαρχος του Λονδίνου κάλεσε το Βρετανικό Μουσείο να μοιραστεί με το Μουσείο Ακρόπολης τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

O Δήμαρχος του Λονδίνου κάλεσε το Βρετανικό Μουσείο να μοιραστεί με το Μουσείο Ακρόπολης τα Μάρμαρα του Παρθενώνα

O Δήμαρχος του Λονδίνου, Sadiq Khan, δηλώνει ότι πρέπει να γίνει μια συμφωνία με την Ελλάδα για τα τα Μάρμαρα του Παρθενώνα για να βρεθεί ένας τρόπος να τα μοιραστούν.

Ο Δήμαρχος του Λονδίνου, με συνέντευξή του στη Huffington Post (βρετανική έκδοση) κάλεσε το Βρετανικό Μουσείο, την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου και την ελληνική κυβέρνηση να συνεργαστούν, προκειμένου να υπάρξει κάποια πρόοδος στη διαμάχη, ενώ αστειεύτηκε λέγοντας ότι ήταν μάλλον το «τέλος της καριέρας μου» επειδή συμφώνησε με τον πρώην υπουργό Οικονομικών, Τζορτζ Όσμπορν για το θέμα.

Ο  Όσμπορν, πρόεδρος των διαχειριστών του Βρετανικού Μουσείου, είχε πει πρόσφατα ότι πρέπει να βρουν έναν τρόπο να μοιράζονται τα αρχαία γλυπτά με την Ελλάδα. Η Αθήνα απαιτεί εδώ και καιρό τα μάρμαρα, που κάποτε βρίσκονταν στον αρχαίο ελληνικό ναό του Παρθενώνα, να επιστραφούν.

«Νομίζω ότι είναι σημαντικό να γίνουν αυτές οι συζητήσεις… Θα παροτρύνω πραγματικά το Βρετανικό Μουσείο, τη βρετανική κυβέρνηση, την ελληνική κυβέρνηση και το μουσείο στην Αθήνα να μιλήσουν για το πώς μπορούμε να σημειώσουμε πρόοδο σε αυτό το θέμα.

Υπάρχει μια συζήτηση, όχι μόνο όσον αφορά τα Ελγίνεια Μάρμαρα, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο σε σχέση με μερικά από τα υπέροχα πράγματα που έχουμε σε εκθέσεις στην πόλη μας.

“Ας μοιραστούμε με την Ελλάδα τα Μάρμαρα του Παρθενώνα”

Θέλω να μείνουν στην πόλη μας, αλλά γιατί δεν μπορούμε να τα μοιραστούμε; Γιατί να μην συνεργαστούμε με άλλες πόλεις σε όλο τον κόσμο ώστε οι άνθρωποι, που δεν μπορούν να έρθουν στο Λονδίνο, δεν μπορούν να απολαύσουν το υπέροχο Βρετανικό Μουσείο, να απολαύσουν μερικά από αυτά και σε κάποια άλλα μέρη;..

Νομίζω ότι αν ο Τζορτζ ξεκινήσει τη συζήτηση και αυτό οδηγήσει σε καλύτερες σχέσεις, τότε τόσο το καλύτερο».

 Η εφημερίδα αναφέρει ότι τα Γλυπτά μεταφέρθηκαν στη Βρετανία τον 19ο αιώνα, αφού ο 7ος κόμης του Έλγιν τα απομάκρυνε από τον Παρθενώνα με άδεια των οθωμανικών Αρχών. Το Βρετανικό Μουσείο δεν μπορεί να παραιτηθεί από την ιδιοκτησία των Γλυπτών σύμφωνα με τον Νόμο για το ΒΜ του 1963.

Δείτε επίσης:  Απίστευτο ρωσικό δημοσίευμα: Γιατί η Ελλάδα θα πληρώσει από τις πρώτες για τη ρωσοφοβία – Οδεύει σε πόλεμο

Το μουσείο δέχεται συνεχή πίεση να επανεκτιμήσει ορισμένα από τα τεχνουργήματά του, συμπεριλαμβανομένων των Μπρούτζινων του Μπενίν, τα οποία λεηλατήθηκαν από μια βρετανική στρατιωτική αποστολή το 1897 και θεωρούνται από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά αντικείμενα της Αφρικής.

Η Γερμανία παρέδωσε πρόσφατα δύο μπρούντζινα του Μπενίν και έθεσε στην ιδιοκτησία της Νιγηρίας περισσότερα από 1.000 άλλα αντικείμενα από τις συλλογές των μουσείων της.

Ο Khan πρόσθεσε:

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο δεν μπορούμε να δείξουμε τη δύναμη της φιλίας μας με άλλες χώρες, είτε είναι η Ελλάδα είτε αυτό που έκανε η Γερμανία να δώσει κάποια από αυτά. Το αντιμετωπίσαμε ως τεστ ανδροσύνης, το εξισώνουμε λανθασμένα, κατά την άποψή μου, με τον πατριωτισμό και συγχέεται με τον εθνικισμό. Αυτό το είδος προοδευτικής συνομιλίας είναι αυτό που χρειάζεται και προτείνω στον Τζορτζ να ξεκινήσει τη συζήτηση. Αυτό είναι το τέλος της καριέρας μου».

Πρόσφατα αποκαλύφθηκε ότι ο Μπόρις Τζόνσον είχε επιχειρηματολογήσει για την αποκατάσταση των Μαρμάρων σε επιστολή του προς υπουργό της ελληνικής κυβέρνησης ενώ σπούδαζε στην Οξφόρδη.

Δείτε επίσης:  Κ. Μητσοτάκης από την σύνοδο κορυφής της ΕΕ: Οι επενδύσεις θα φέρουν αύξηση της απασχόλησης και καλές θέσεις εργασίας

Πέρυσι, ο Τζόνσον απέρριψε κάθε προσπάθεια επιστροφής των Μαρμάρων στην Ελλάδα, επιμένοντας ότι θα παραμείνουν στη Βρετανία επειδή έχουν αποκτηθεί νόμιμα.

Αλλά σε αδημοσίευτες επιστολές, που γράφτηκαν το 1986 όταν ο Τζόνσον ήταν προπτυχιακός στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και πρόεδρος της Ένωσης της Οξφόρδης, υποστηρίζει τον «άμεσο» επαναπατρισμό των Γλυπτών, κατηγορώντας τη βρετανική κυβέρνηση για «σοφιστεία και αδιαλλαξία».

Τον περασμένο μήνα, ο Osborne είπε στον Andrew Marr στο LBC:

«Νομίζω ότι πρέπει να γίνει μια συμφωνία, νομίζω ότι πρέπει να γίνει μια συμφωνία όπου μπορούμε να πούμε και τις δύο ιστορίες στην Αθήνα και στο Λονδίνο…

Αν και οι δύο προσεγγίσουμε το θέμα χωρίς πολλές προϋποθέσεις, χωρίς κόκκινες γραμμές, και καθίσουμε ως λογικοί άνθρωποι γιατί πιστεύω ότι οι λογικοί άνθρωποι μπορούν να κανονίσουν κάτι που θα αξιοποιήσει στο έπακρο τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, αλλά αν και οι δύο πλευρές λέει ότι δεν , τότε δεν θα υπάρξει συμφωνία».

Ο Marr πρότεινε ότι μερικά από τα γλυπτά θα μπορούσαν να μεταφερθούν στην Ελλάδα «τουλάχιστον για λίγο και μετά να επιστρέψουν στο Λονδίνο». Ο Όσμπορν απάντησε: «Οι λογικοί άνθρωποι θα πρέπει να σκεφτούν κάτι ώστε να τα δει κανείς μέσα στο μεγαλείο τους στην Αθήνα και να τα δει και ανάμεσα στα μεγαλεία άλλων πολιτισμών στο Λονδίνο».

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Huffington Post

Δείτε επίσης:  GOV.GR: 273 εκατομμύρια επισκέψεις με όφελος 270 εκατ. ευρώ – 1.000.000 νέες ψηφιακές συναλλαγές ανά μήνα

The post O Δήμαρχος του Λονδίνου κάλεσε το Βρετανικό Μουσείο να μοιραστεί με το Μουσείο Ακρόπολης τα Μάρμαρα του Παρθενώνα appeared first on economico.gr | Ειδήσεις | Νέα | Επικαιρότητα.