Ασφαλίστε το Wi-Fi στο σπίτι σας από χάκερ
Όσο ο αριθμός των συσκευών που απαιτούν σύνδεση στο Internet αυξάνεται, το Wi-Fi θα πρέπει να γίνεται ακόμη πιο ασφαλές και σταθερό
H online σύνδεση έχει γίνει για όλους μία αυτονόητη διαδικασία της καθημερινότητας. Πλέον οι περισσότερες συσκευές που διαθέτουμε στο σπίτι μας, από την τηλεόραση μέχρι και την ηλεκτρική σκούπα, «απαιτούν» σύνδεση Wi-Fi για πολλές από τις λειτουργίες τους.
Όσο ο αριθμός των συσκευών που απαιτούν σύνδεση στο Internet αυξάνεται, το Wi-Fi θα πρέπει να γίνεται ακόμη πιο ασφαλές και σταθερό. Ακολουθούν μια σειρά από χρήσιμες συμβουλές της εταιρείας κατασκευής δικτυακού εξοπλισμού devolo για μεγαλύτερη ασφάλεια του οικιακού σας δικτύου.
Διαβάστε επίσης: Τι σκέφτονται οι Ρώσοι για τον πόλεμο στην Ουκρανία;
Ασφαλίστε την ψηφιακή «πόρτα» του σπιτιού σας
Το οικιακό Wi-Fi δεν είναι μόνο ένα μέσο που σας προσφέρει ποικίλες δυνατότητες αλλά ακόμη αποτελεί και ένα μέσο πρόσβασης για ανεπιθύμητους επισκέπτες στα προσωπικά σας δεδομένα. Η πρόσβαση που μπορεί να αποκτήσει κανείς μπορεί να εκθέσει ένα εύρος δεδομένων από τα αρχεία που κατεβάζετε, μέχρι και την ανεπιθύμητη πρόσβαση σε ευαίσθητα δεδομένα ή λειτουργείες όπως την κάμερα του laptop σας. Μην ανησυχείτε όμως για όλα αυτά, με καλό encryption των στοιχείων του Wi-Fi, οι εγκληματίες του Internet θα μείνουν μακριά. Παρακάτω θα μάθετε τα πιο σημαντικά tips για την προστασία του Wi-Fi σας.
Διατηρείστε το λογισμικό σας ενημερωμένο
Μία από τις πιο χρήσιμες συμβουλές σχετικά με την ασφάλεια του Wi-Fi είναι το να κάνετε όλα τα security updates. Σε όλες τις συσκευές που συνδέονται με το Wi-Fi είναι απαραίτητο να γίνονται όλες οι αναβαθμίσεις που προκύπτουν ανεξάρτητα από το αν οι συσκευές αυτές συνδέονται με end devices, routers ή repeaters. Πολλοί κατασκευαστές προσφέρουν δωρεάν ενημερώσεις τις οποίες μπορείτε να κατεβάσετε. Αυτές οι ενημερώσεις μπορούν είτε να διορθώσουν κάποια μικρά σφάλματα, είτε να εισάγουν νέες λειτουργίες, είτε και να καλύψουν κάποια κενά ασφαλείας τα οποία θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν οι εισβολείς. Στις μέρες μας, οι περισσότερες συσκευές κάνουν αυτόματα τις ενημερώσεις, κάτι το οποίο προσφέρει μέγιστη προστασία στο Wi-Fi.
Διαβάστε επίσης: Τι κινδύνους κρύβει το Bitcoin;
Επιλέξτε ένα ασφαλές password
Ο κωδικός του Wi-Fi του σπιτιού σας θα πρέπει να είναι μακροσκελής και περίπλοκος, με περίπου 20 χαρακτήρες, ώστε να είναι ασφαλής. Σε περίπτωση βέβαια που φοβάστε μήπως τον ξεχάσετε, μπορείτε να τον σημειώσετε κάπου. Μία σωστή κίνηση θα ήταν να αλλάξετε τον κωδικό ασφαλείας που σας προσφέρει η συσκευή και να μετατρέψετε το username και το password σε κάτι που θεωρείτε ασφαλές. Ένας συνδυασμός που καλό θα ήταν να αποφύγετε είναι το username «admin» και το password… «1234».
Απενεργοποιείστε τις λειτουργίες που δεν χρησιμοποιείτε
Είναι γνωστό πως τα σύγχρονα routers είναι πολυχρηστικά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως media servers ακόμη και σε περιπτώσεις που βρίσκεστε εν κινήσει. Κάτι τέτοιο μπορεί να ακούγεται βολικό και χρηστικό αλλά κρύβει πολλούς κινδύνους παραβίασης. Γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό να εξετάζουμε καθημερινά ποιες είναι οι λειτουργίες που χρειαζόμαστε στο router και να απενεργοποιούμε όλες τις άλλες. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και με το guest Wi-Fi, το οποίο όταν δεν χρησιμοποιείται θα πρέπει να παραμένει απενεργοποιημένο.
Προσοχή στα security standards
Διαβάστε επίσης: Τα ΑΕΙ αναζητούν άμυνες στην επέλαση του ChatGPT
Η αρχή για ένα ασφαλές δίκτυο Wi-Fi γίνεται από την στιγμή που αγοράζετε το network hardware. To διαθέσιμο hardware μπορεί να διαφέρει ως προς τα πρότυπα ασφαλείας και τα encryptions που υποστηρίζει το καθένα. Πλέον οι μέθοδοι κρυπτογράφησης του WEP και WAP θεωρούνται ξεπερασμένες, έχοντας αντικατασταθεί από τα WPA2 και WPA3 encryption standards. Το οικιακό σας δίκτυο προστατεύεται από ισχυρό encryption, κάνοντας ευκολότερη την σύνδεση σε ποικίλες συσκευές και δυσκολεύοντας τους εγκληματίες του δικτύου να δράσουν.
Απενεργοποιείστε το βράδυ το Wi-Fi
Ίσως να ακούγεται κάπως κυνικό αλλά τα δεδομένα προστατεύονται καλύτερα όταν δεν υπάρχει η δυνατότητα να έχει κανείς εξωτερική πρόσβαση. Μία λύση ασφαλείας είναι για παράδειγμα να απενεργοποιείτε το Wi-Fi τη νύχτα. Μπορείτε είτε να το ρυθμίσετε, ώστε να γίνεται αυτόματα, είτε απλά να απενεργοποιείτε το router. Εκτός από ασφάλεια θα εξοικονομείτε και ενέργεια.